Doorgaan naar inhoud

Hoe wordt het onderhoud van vorkheftrucks uitgevoerd?

Heftrucks zijn het ideale gereedschap voor het transporteren van zware ladingen in de industrie, handel en commercie. Zoals bij elke machine hebben de verschillende mechanische onderdelen van een vorkheftruck de neiging om te slijten bij constant gebruik. Deze slijtage is vooral kritisch bij bewegende onderdelen, dus een continu onderhoudsplan voor vorkheftrucks is vereist.

Regelmatig terugkerend onderhoud omvat een dagelijkse visuele en functionele controle van de vorkheftruck voordat u met het werk begint. Als ook na een bepaalde periode defecten worden ontdekt, kunt u zelf klein onderhoud aan de vorkheftruck uitvoeren. Hieronder vindt u een overzicht van het onderhoud dat u hierbij kan helpen.

Onderhoud van vorkheftrucks: zelfstandig onderhoudswerkzaamheden uitvoeren

BildSchritt1

1

Bewegende delen smeren. De meeste bewegende koppelingen of onderdelen van de vorkheftruck worden gesmeerd. Dit wordt gedaan om de schadelijke effecten van wrijving te voorkomen. Zorg ervoor dat al deze verbindingen regelmatig gesmeerd worden en zorg ervoor dat versleten kogellagers vervangen worden.

BildSchritt2

2

Vul de olie bij. Het is belangrijk om het oliepeil regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de hydrauliek van de vorkheftruck soepel werkt. Als het oliepeil onder de minimumhoeveelheid zakt, kunt u de olie zelf bijvullen. Zorg er wel voor dat u de juiste olie gebruikt. Dit geldt ook voor alle andere vloeistoffen die ervoor zorgen dat het voertuig efficiënt werkt, zoals koelvloeistof en motorolie (voor vorkheftrucks die op brandstof werken). De regelmaat van de controle hangt af van de gebruiksfrequentie.

BildSchritt3

3

De accu opladen / de tank vullen. Zorg ervoor dat de accu van de vorkheftruck altijd volledig opgeladen is. Terwijl lithium-ion-accu's onderhoudsvrij zijn, moeten loodzuuraccu's regelmatig worden bijgevuld met gedestilleerd water. Als uw vorkheftruck op gas, diesel of benzine werkt, zorg er dan voor dat de tank altijd vol is om onnodige stilstand tijdens het gebruik en de hiermee samenhangende wachttijden te voorkomen.

BildSchritt4

4

Lichten vervangen. Controleer de rem-, achteruitrij- en optische veiligheidslichten van de vorkheftruck, omdat deze essentieel zijn voor een veilig gebruik. Als de lichten niet meer werken, is het meestal voldoende om de lichtbron (LED-lamp) te vervangen om een technisch defect in de elektronica uit te sluiten.

BildSchritt5

5

Houd de banden in goede conditie. Zorg bij luchtgevulde banden voor de juiste bandenspanning. Als de banden van massief rubber zijn, zorg er dan voor dat ze geen scheuren vertonen en dat er voldoende profiel is. Defecte vorkheftruckbanden of onvoldoende lucht zorgen voor een hoger brandstofverbruik en kunnen  het rijgedrag en de veiligheid beïnvloeden.

BildSchritt6

6

Vorken vervangen. Om een vorkheftruck veilig te gebruiken, moeten intacte vorken zonder slijtage worden gebruikt. Beschadigde vorken vormen een veiligheidsrisico omdat hun hefcapaciteit verminderd is. Het is raadzaam om de vorken te vervangen als deze door slijtage onder de minimumdikte zijn gezakt of als het materiaal gebarsten is.

Dagelijks onderhoud: visuele en functionele controle

Bedrijven moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat vorkheftrucks regelmatig onderhouden worden. Dit omvat dagelijkse visuele en functionele inspecties voordat het werk begint. Dit is niet alleen essentieel om de veiligheid van de werknemers te garanderen, maar ook om de functionaliteit van de vorkheftruck te controleren, schade te herkennen en te voorkomen en de bedrijfstoestand van de industriële truck te behouden.

Controleer de volgende onderdelen op functionaliteit en schade:

  • Voertuig & chassis: controleer banden en velgen (profiel en luchtdruk), aandrijving en stuurinrichting, remmen, stoel en veiligheidsgordel
  • Accu & motor: controleer de laadstatus en aansluitingen van de accu (voor elektrische vorkheftrucks). Controleer het brandstof-/propellant-, motorolie- en koelvloeistof peil en controleer op lekken (voor vorkheftrucks op brandstof)
  • Hydraulische componenten: controleer het oliepeil van de hydraulische componenten, test de heffunctie en controleer op lekkage.
  • Elektronica: verlichting, richtingaanwijzers, waarschuwingsknipperlichten en ruitenwissers testen
  • Draagvermogen: controleer of de vorken correct gemonteerd en vastgezet zijn.

De vorkheftruck mag alleen in gebruik worden genomen en met lasten worden geladen als uit de test blijkt dat deze perfect werkt en geen gebreken vertoont.

Laat vorkheftrucks regelmatig onderhouden door een vakspecialist

Als het bedrijf geen competente werknemer of interne afdeling heeft die bevoegd is om onderhoud uit te voeren, wordt een specialist ingeschakeld. In de meeste gevallen zijn dit geautoriseerde werkplaatsen van de heftruckfabrikant die onderhoudswerkzaamheden en inspecties uitvoeren volgens de specificaties van de fabrikant en met gebruik van originele onderdelen.

Het wordt sterk aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten met de externe partner. Dit omvat regelmatige en grondige inspectie en afstelling van de afzonderlijke onderdelen van de truck. Complexere taken zoals het verversen van olie, het vervangen van filters en afdichtingen en het bijvullen van de hydraulische vloeistof worden door een specialist uitgevoerd.

Er kan ook een full service contract worden afgesloten. Naast inspecties en onderhoudswerkzaamheden omvat dit ook alle reparaties, zoals het vervangen van accu's of het regelmatig vervangen van banden.

Jaarlijkse heftruckinspectie

Naast de dagelijkse inspectie zijn jaarlijkse inspecties essentieel bij het gebruik van een vorkheftruck in het bedrijf. Volgens de frequentie waarmee heftrucks worden gebruikt, is het wettelijk verplicht om ten minste eenmaal per jaar of vaker periodieke controle-inspecties te laten plaatsvinden. Deze verordening is de "Verordening inzake gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden bij het gebruik van arbeidsmiddelen". 2.2 van bijlage III van de verordening. In artikel 2.2.1 van de hijs- en transportmiddelen; "Tenzij anders gespecificeerd in de normen, moeten hef- en transportapparatuur in staat zijn om effectief en veilig ten minste 1,25 keer de aangegeven belasting te heffen en op te hangen, en ze moeten voldoende lastremmen hebben om deze belasting te weerstaan."

Vragen en antwoorden

Hoe vaak moeten vorkheftrucks onderhouden worden?

Terwijl de visuele en functionele inspectie dagelijks worden uitgevoerd, is het reguliere onderhoud gebaseerd op de gebruiksfrequentie en dus de bedrijfsuren van de vorkheftruck in het bedrijf. Volgens de frequentie waarmee heftrucks worden gebruikt, is het wettelijk verplicht om ten minste eenmaal per jaar of vaker periodieke controle-inspecties te laten plaatsvinden.

Wie is bevoegd om onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de vorkheftruck uit te voeren?

De dagelijkse inspectie van de vorkheftruck wordt door de chauffeurs zelf uitgevoerd, omdat dit moet gebeuren voordat het werk begint. Onderhoud en reparaties daarentegen mogen alleen worden uitgevoerd door een bevoegde werknemer of de interne werkplaats. Als deze niet beschikbaar is, wordt een externe onderhoudsmonteur ingeschakeld.

Waarom moeten vorkheftrucks onderhouden worden?

Hoewel periodieke inspecties vaak als een noodzakelijk kwaad worden gezien, zijn ze de beste manier om vorkheftrucks altijd gebruiksklaar te houden, het aantal reparaties te verminderen en de levensduur van de apparatuur te verlengen.

Wat kost het onderhoud van vorkheftrucks

In principe is het moeilijk om het exacte bedrag van de kosten voor onderhoud en service te noemen. Prijzen variëren afhankelijk van het aanbod, de aanbieder en de omvang van het overeengekomen contract.