Doorgaan naar inhoud

Hoe koop ik een tweedehands heftruck?

Een tweedehands vorkheftruck kopen is een goede keuze als je op zoek bent naar een betrouwbare industriële truck zonder veel geld uit te geven. Tegelijkertijd kan het kopen van een gebruikt model ingewikkelder zijn, vooral als er speciale uitrusting vereist is of als er snel een vervangende truck nodig is.

Om het overzicht te behouden, moet je uitgebreide informatie verzamelen voordat je een gebruikte vorkheftruck koopt en de truck grondig inspecteren voordat het koopcontract ondertekend wordt. De volgende stappen laten zien waarmee rekening moet worden gehouden:

BildSchritt1

1

Maak een profiel van vereisten en bepaal het budget. Ken het taken bereik en de locatie van uw nieuwe vorkheftruck, de vereiste hefcapaciteit en hefhoogte en de gewenste uitrusting en functies. Informeer naar de verschillende soorten aandrijvingen en de frequentie en lengte van het geplande gebruik. Al deze factoren zullen van invloed zijn op het model dat uiteindelijk de voorkeur zal krijgen. Prioriteer de functies en beslis welke functies de truck zeker moet hebben en welke minder belangrijk zijn.

Naast de eisen waaraan de gebruikte vorkheftruck moet voldoen, speelt het beschikbare budget een doorslaggevende rol. Afhankelijk van de uitrusting, de aandrijving en het gebruiksgebied kunt u verschillende prijsklassen verwachten.

BildSchritt2

2

Geschikte modellen vinden. Begin de zoektocht en vergelijk de verschillende modellen vorkheftrucks in uw prijsklasse die het beste bij uw behoeften passen. Er zijn online veel marktplaatsen die gespecialiseerd zijn in de verkoop van gebruikte vorkheftrucks - van dealers tot fabrikanten. Aankoop in de buurt of in beschikbare werkplaatsen van partners blijkt een voordeel te zijn voor latere onderhoudswerkzaamheden en leveringen van reserveonderdelen.

Het aantal bedrijfsuren en het bouwjaar zijn de belangrijkste factoren die de prijs bepalen. Hoe ouder en hoe meer uren, hoe lager de aankoopprijs. Houd er rekening mee dat oudere apparaten vaak gepaard gaan met hogere onderhouds- en reparatiekosten, omdat het apparaat al enkele jaren in gebruik is.

BildSchritt3

3

Praktijktest op locatie. Om de risico's van een tweedehands aankoop te minimaliseren, moet er een inspectie ter plaatse worden uitgevoerd om de functionaliteit en prestaties van het apparaat te controleren. Schakel voor de zekerheid een expert in. Onderwerp de vorkheftruck aan een praktische test en maak er een proefrit mee. Dit is de enige manier om de werkelijke staat van de heftruck te bepalen.

BildSchritt4

4

Een technische controle uitvoeren. Een uitgebreide controle van de techniek van de vorkheftruck wordt sterk aanbevolen om defecten vóór de aankoop op te sporen. Test daarom alle bewegende onderdelen van het apparaat. Controleer met name de motor en de elektronica, evenals de hydraulica en de remmen grondig op functionaliteit en integriteit.

Naast de visuele inspectie is het aan te raden om de testrapporten en onderhoudshistorie te controleren om er zeker van te zijn dat er een jaarlijkse inspectie en onderhoud inclusief originele reserveonderdelen zijn uitgevoerd. Controleer de vorkheftruck ook op CE-markering, typenummerplaatje en draagvermogen plaatje.

BildSchritt5

5

Sluit een schriftelijke koopovereenkomst. Controleer het koopcontract op volledigheid en juistheid. Als er punten onduidelijk zijn, bespreek deze dan met de verkoper van de vorkheftruck. Maak ook duidelijk wie de transportkosten voor de gebruikte vorkheftruck zal dragen. Laat de verkoper bovendien alle gebreken in een overdrachtsrapport documenteren als deze nog niet in het koopcontract zijn vastgelegd. Gebruikte vorkheftrucks zijn al enkele jaren in gebruik. Krassen en andere tekenen van slijtage zijn daarom niet ongewoon.

Zodra de aankoopprijs en betalingsvoorwaarden zijn overeengekomen, ondertekenen u en de verkoper het schriftelijke contract en het overdrachtsprotocol.

Vragen en antwoorden

Waar moet op gelet worden bij het kopen van een gebruikte vorkheftruck?

Voordat er voor een gebruikte vorkheftruck wordt gekozen, is het belangrijk om de vorkheftruck grondig te controleren. De volgende functies moeten daarom zorgvuldig worden gecontroleerd:

  • Motor
  • Hydraulica
  • Hefmast en vorken
  • Verlichting en koplampen
  • Elektriciteit en accu
  • Cabine
  • Banden
  • Stuurinrichting en remmen
  • Carrosserie

Waar kan ik gebruikte vorkheftrucks kopen?

Er zijn verschillende online marktplaatsen voor gebruikte vorkheftrucks. Voor geteste gebruikte vorkheftrucks raden wij aan om een lokale vorkheftruck dealer te bezoeken of bij de fabrikant te kopen.