Doorgaan naar inhoud

Hoe bedien je een stapelaar?

Palletstapelaars worden meestal gebruikt in de groot- en detailhandel, opslag en transport. Terwijl handmatige palletstapelaars vooral geschikt zijn voor korte ritten, kunnen elektrische meeloopstapelaars ook voor langere afstanden gebruikt worden. Ze zijn de perfecte oplossing om pallets in hoge rekken op te slaan en ze van A naar B te transporteren. Met elektrische palletstapelaars kunnen goederen tot een hoogte van 6 meter worden opgeslagen. Dit maakt het gebruik en de aanschaf van dure vorkheftrucks overbodig. Omdat voor het gebruik van de meeste meeloop pallettrucks geen certificaat nodig is, wordt niet alleen geld bespaard op de aanschaf, maar is de apparatuur ook flexibeler in te zetten. Vergeleken met een laag heffende pallettruck heeft de hoogheffende pallettruck ook een mast en een vorkenbord. Palletstapelaars van hogere kwaliteit zijn ook uitgerust met een vrije hefmast, waardoor goederen kunnen worden opgeheven zonder dat de mast uitschuift, waardoor de totale hoogte van de truck verandert. Dit betekent dat veel hoogheffende pallettrucks ook zonder problemen door deuren met hoge lasten kunnen rijden of gebruikt kunnen worden bij lage plafonds.

Hochhubwagen Bedienung 1

1

Ga achter de pallettruck staan. Bedien de kleine hendel in het midden van de handgreep op de dissel.

Hochhubwagen Bedienung 1

2

Duw de daalhendel omhoog [of naar u toe] om de vorken te laten zakken. [Als de vorken niet volledig zakken, kan dit een teken zijn van te veel hydraulische olie in de hefcilinder]. Als de vorken al volledig omlaag zijn gebracht, ziet u ze niet bewegen.

Hochhubwagen Bedienung 1

3

Schuif de vorken onder de pallet. Wees in het begin iets voorzichtiger, omdat de pallettruck misschien niet voldoende is verlaagd. Controleer dit altijd voordat u onder de goederen of pallet rijdt.

Hochhubwagen Bedienung 1

4

Druk de hendel weer helemaal omlaag. Zodra u met de vorken helemaal onder de pallet bent gereden, [het is belangrijk dat u met de vorken helemaal onder de pallet bent gereden, zodat u de lading niet alleen met de punten van de vorken optilt. Dit zou de vorken kunnen verbuigen, duw de hendel in de dissel weer helemaal naar beneden, in deze positie kunt u nu de pallet heffen door de disselboom van boven naar beneden te pompen. Als alternatief kunt u de pompbeweging ook met het voet pedaal uitvoeren, wat tijd en moeite bespaart. De pallet wordt door de druk langzaam omhoog geduwd en kan zo getransporteerd worden. Vooral in deze fase zijn elektrische pallettrucks veel ergonomischer en eenvoudiger te bedienen.

Hochhubwagen Bedienung 1

5

Zet de hefinrichting terug in de neutrale stand. Wanneer de goederen tot de gewenste hoogte zijn opgepompt, brengt u het hefmechanisme terug naar de neutrale stand binnen de dissel. Zodra de pallet is opgeheven en niet meer sleept, kunt u beginnen met het verplaatsen van de pallettruck. Er zijn twee handgrepen op de hefmast voor nauwkeurig manoeuvreren van het apparaat. Voor langere afstanden is de dissel echter geschikt om de pallettruck te trekken.

Vragen en antwoorden

Wat zijn de toepassingen voor een stapelaar?

Stapelaars zijn speciaal vanwege hun afmetingen. Daarom zijn handmatige stapelaars en elektrische meeloop stapelaars bijzonder geschikt voor veelzijdig en gespecialiseerd werk, vooral in de opslagsector. Een aantal voorbeelden:

 • Goederen opslaan tot 6 meter hoog
 • Goederen verticaal en horizontaal transporteren
 • Transportmiddelen beladen (vooral vrachtwagens)
 • Optillen door middel van voet of handmatig
 • Werken in smalle paden en ruimtes
 • Opslag van alle standaard palletformaten
 • Groothandel, detailhandel, voedingsmiddelen- en drankenindustrie

 

Welke varianten stapelaars zijn er?

Handmatige stapelaar of pompwagen

  Bij handmatige stapelaars moet de bestuurder de lading zelf bedienen en verplaatsen met behulp van de hydraulische onderdelen. Dit is meestal een voordeel als u geen zware ladingen hoeft te vervoeren of als u in zeer krappe ruimtes wilt manoeuvreren. Bovendien biedt het voetpedaal of de voetpomp hulp bij het eenvoudige proces van hydraulisch heffen.

Semi-elektrische stapelaars

  Semi-elektrische stapelaars rijden handmatig en heffen elektrisch. Deze apparaten zijn met name geschikt voor korte afstanden en kunnen op een bijzonder energiebesparende en ergonomische manier worden gebruikt. Met in de meeste gevallen hefhoogtes tot 4 meter zijn ze zeer veelzijdig.

Volledig elektrische stapelaar

  De volledig elektrische stapelaar is de koning onder de pallettrucks. Niet alleen het heffen van de lading, maar ook het rijden van de machine is volledig elektrisch en wordt aangedreven door een elektromotor. Het is de perfecte ondersteuning voor werkzaamheden in magazijnen met hoge gangen. Dankzij de vrije heffunctie kunnen lasten zelfs bij lage hoogtes verplaatst en opgeheven worden. Een volledig elektrische stapelaar onderscheidt zich vooral door het feit dat hij zeer eenvoudig te bedienen is en het dagelijkse werk uiterst efficiënt georganiseerd kan worden. Ontworpen voor continu gebruik en, in tegenstelling tot dure vorkheftrucks, zorgen de gunstige aanschafkosten en lage onderhoudskosten ervoor dat een elektrische stapelaar zichzelf snel terugverdient.