Doorgaan naar inhoud

Hoe bedien je een pallettruck?

Als het gaat om de manier waarop ze werken, wordt er onderscheid gemaakt tussen handmatige en elektrische pallettrucks. De bediening van een pallettruck is altijd afhankelijk van de betreffende uitvoering. De volgende beschrijving illustreert de typische werking van een handmatige pallettruck.

BildSchritt1

1

Juiste positie. Zoek de ontgrendelingshendel en ga achter de pallettruck staan. De hendel van de pallettruck is vaak een kleine hendel in het midden van de afgeronde hendel op de dissel.

BildSchritt2

2

De hendel bedienen. Druk de daalhendel naar boven om de vorken te laten zakken. Als de vorken al volledig zijn gezakt, zie je geen verdere beweging. De vorken mogen slechts één tot twee centimeter van de grond zijn.

BildSchritt3

3

Pak de pallet op.  Rij de vorken onder de pallet. Vlak voordat je eronder rijdt, zie je of de vorken eronder passen of niet. Als ze niet passen, is de pallettruck niet voldoende verlaagd. Probeer dan nogmaals de hendel in te drukken zodat de vorken verder zakken.

BildSchritt4

4

De palletwagen opheffen.  Hef de pallettruck op met behulp van het handvat. Als de vorken zich onder de steun bevinden, trek je de dissel in een diagonale beweging naar je toe, weg van de pallet en naar de grond. Je moet voelen dat de pallettruck (en de pallet) langzaam tegen de druk van de zwaartekracht omhoog komt.

BildSchritt5

5

De pallettruck bewegen. Probeer de pallettruck te verplaatsen. Als de pallet niet sleept, is hij voldoende opgeheven. Trek aan het handvat van de pallettruck om de pallet in een willekeurige richting te verplaatsen. Je kunt ook tegen de pallet duwen om de pallet door een liftpoort of op een vrachtwagen te tillen.

Vragen en antwoorden

Hoe werken andere soorten pallettrucks?

De kleinste vorm van de industriële truck - de pallettruck of palletwagen - is op de markt verkrijgbaar in verschillende versies. Een onderscheidend kenmerk is de aandrijving. Deze is handmatig of elektrisch..

Een handmatige pallettruck heeft geen elektrische aandrijving. De bestuurder van de pallettruck moet kracht uitoefenen om de vorken omhoog en omlaag te brengen en de truck te verplaatsen. De meeste handmatige pallettrucks zijn ontworpen voor pallets met een gewicht tot 3 ton.

Het systeem van de lastopname bij handpallettrucks is bevestigd aan een arm. De bestuurder beweegt de dissel op en neer of drukt op een voetpedaal om de vorken te heffen. De pompende beweging van de arm brengt de pallet tot de gewenste hoogte.

Een elektrische pallettruck is bij het bedienen veel eenvoudiger en kan zonder menselijke inspanning gebruikt worden. De energie die nodig is voor het rijden, heffen en dalen komt van een accu. Hij wordt aangedreven door een elektromotor. De bestuurder moet daarom bekend zijn met de specifieke bediening van de elektronica. Dit is ook nodig omdat de dissel van de elektrische versie niet alleen wordt gebruikt om te sturen. Je kunt er ook mee accelereren en remmen. Hiervoor zit er een tuimelschakelaar of een draaigreep op de dissel. De meeste pallettrucks zijn zo ontworpen dat de bestuurder achter de pallettruck loopt. Andere varianten zijn uitgerust met een eigen bestuurdersplatform. Beide varianten zijn afhankelijk van de logistiek.

Met een meeloop pallettruck loopt de werknemer achter het voertuig. Hun handen bevinden zich op de dissel, waarmee ze het voertuig besturen.

Er zijn ook pallettrucks die zijn uitgerust met een bestuurdersplatform. Het bestuurdersplatform is alleen te vinden op pallettrucks met een elektrische aandrijving. Het platform om mee te rijden is vast gemonteerd of kan worden ingeklapt. Dit bedieningsprincipe van de pallettruck is een voordeel voor het personeel, vooral bij lange afstanden. Het bestuurdersplatform maakt een hogere rijsnelheid en werkveiligheid mogelijk. Het wordt vooral gebruikt in grotere magazijnen. Bij het rijden op de elektrische palletwagen met plateau bestaat er geen risico dat de bestuurder per ongeluk over zijn voeten loopt bij het manoeuvreren.

Heb je een heftruckcertificaat nodig?

Volgens de Nederlandse wet is een heftruckcertificaat niet verplicht om een heftruck te besturen. In de Arbowet staat echter wel dat een werkgever aan moet kunnen tonen dat zijn personeel kundig is en zorgvuldig geïnstrueerd is in het werken met een heftruck of reachtruck.

Het is erg lastig om te beoordelen of een werknemer bekwaam genoeg is om een heftruck te kunnen besturen. De ideale manier om dit te doen is door middel van een certificaat of een rijbewijs. Om deze reden eisen werkgevers in bijna alle gevallen dat de werknemer in het bezit is van een geldig en recent heftruckcertificaat. De werkgever is immers eindverantwoordelijk voor voldoende opleidingsniveau van de werknemer. Met andere woorden: een heftruckcertificaat is niet verplicht, maar het geldt wel als een bewijs van bekwaamheid in het geval van werkongevallen.

Wat is een meeloop pallettruck?

Bij deze versie van een pallettruck loopt de werknemer naast het voertuig. Hun handen bevinden zich op de dissel, waarmee ze het voertuig besturen. Dit is een van de belangrijkste verschillen met voorladers, waarbij de bestuurder altijd met de truck meerijdt.

Wat is een bestuurdersplatform in een pallettruck en waar is het voor nodig?

Heftrucks met een bestuurdersplatform behoren tot de voorladers. Het bestuurdersplatform is alleen te vinden op pallettrucks met een elektrische aandrijving. Het platform om te rijden is vast gemonteerd of kan worden ingeklapt. Dit bedienings principe van de pallettruck is een voordeel voor het personeel, vooral bij lange afstanden. Het bestuurdersplatform maakt een hogere rijsnelheid en werkveiligheid mogelijk. Het wordt vooral gebruikt in grotere magazijnen. Bij het rijden op het bestuurdersplatform bestaat er geen risico dat de bestuurder per ongeluk over zijn voeten loopt bij het manoeuvreren.