Doorgaan naar inhoud

De olie van een pallettruck bijvullen

De vorken van een pallettruck worden met behulp van hydrauliek omhoog en omlaag gebracht. Om hydraulische druk op te bouwen moet er voldoende olie in de truck aanwezig zijn.

De hydraulische olie brengt de druk over van de hydraulische cilinder naar de neigcilinder. Deze beweegt. De olie kan niet worden samengedrukt, wat betekent dat de druk rechtstreeks van de pomp naar de hefinrichting van de pallettruck wordt overgebracht. In deze stap-voor-stap handleiding lees je hoe je gemakkelijk en zelf het oliepeil van de pallettruck kunt bijvullen en waar je op moet letten:

BildSchritt1

1

Zorg voor geschikte olie. Als algemene regel geldt dat je altijd de olie moet bijvullen die zich al in het hydraulische systeem bevindt. Als je het type olie niet weet, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing van je heftruck. De meeste apparaten kunnen worden gevuld met hydraulische olie HLP 46 of hydraulische olie HLP 32. Houd er rekening mee dat er speciale, dunne hydraulische olie verkrijgbaar is voor gebruik in koude gebieden of gebieden met temperatuurschommelingen.

BildSchritt2

2

Veilige ondergrondZorg er eerst voor dat je de pallettruck op een harde, vlakke ondergrond parkeert. Zet de bedieningshendel van de pallettruck in de stand "zakken" om de vorken van de pallettruck volledig te laten zakken.

BildSchritt3

3

Zoek het oliereservoir. Om gemakkelijk bij het hydraulische systeem van de pallettruck te komen, draai je de hendel van de pallettruck zo ver mogelijk opzij. De hydraulische behuizing bevindt zich op de dissel, vaak in de buurt van een klein kijkglas, dat wordt gebruikt om het oliepeil te controleren. De locatie van het hydraulische olie reservoir staat vermeld in de gebruiksaanwijzing.

BildSchritt4

4

Verwijder de beschermkap/schroef. Gebruik een schroevendraaier om de schroeven los te draaien. Verwijder de beschermkap. Deze bevindt zich boven het oliereservoir. Verwijder vervolgens de afdichtingsset op de zuiger, ook wel de O-ring genoemd, en het deksel eronder. De schroevendraaier kun je voorzichtig gebruiken om deze los te draaien. Bij sommige modellen hoef je de beschermdop niet te verwijderen om de olie bij te vullen, maar draai je gewoon een schroef op de hydraulische behuizing los.

BildSchritt5

5

Olie bijvullen. Voeg nu voorzichtig de juiste olie toe. In de regel hebben pallettrucks maar heel weinig olie nodig (niet meer dan 0,3 liter). Als er geen kijkglas op het apparaat zit, moet je de onderkant van de aftapplug als richtlijn gebruiken.

BildSchritt6

6

Test de heffunctie. Pomp de pallettruck 10 tot 15 keer op om de hydraulische eenheid te ontluchten en controleer of de vorken weer gewoon omhoog en omlaag kunnen worden gebracht. Sluit vervolgens de vuldop en plaats de beschermkap goed terug. Je pallettruck is weer klaar voor gebruik. Als de vorken nog steeds niet omhoog gaan, giet er dan meer olie bij en herhaal het pomp proces. Anders kan het probleem worden veroorzaakt door vervuilde olie. Een olieverversing is dan noodzakelijk.

Vragen en antwoorden

Wat zijn de oorzaken van het olieverlies?

Onder normale bedrijfsomstandigheden zijn er maar een paar redenen waarom de hydraulische olie in de pallettruck opraakt. Een mogelijke reden voor het olieverlies kan slijtage van de afdichtingen zijn. Als dit het geval is, moet je deze zeker vervangen. Afdichtingsringen kun je meestal direct bij je pallettruck dealer bestellen en worden binnen een paar dagen geleverd.

Hoe vaak moet het oliepeil gecontroleerd worden?

Regelmatige controle van het oliepeil is belangrijk. De olie moet ongeveer elke 3 tot 6 maanden worden ververst, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

Hoe wordt de olie in een pallettruck vervangen?

Om de olie te verversen, legt u de pallettruck gewoon op zijn kant en laat u de gebruikte olie volledig weglopen (wees voorzichtig met schadelijk afval!). Zet de pallettruck weer rechtop en vul deze bij met nieuwe olie. Volg de bovenstaande instructies voor de afzonderlijke stappen.