Doorgaan naar inhoud

Wielen van pallettrucks vervangen

Defecte of versleten wielen hebben een negatieve invloed op de werking van een pallettruck. Dit kan leiden tot problemen bij het optillen en transporteren van goederen, maar ook tot verminderde stabiliteit of wendbaarheid.

Als u vaststelt dat de zwenk- of bokwielen sterke slijtage vertonen of niet meer naar behoren functioneren, dan wordt het tijd om de wielen van uw palletwagen te vervangen.

Stappen voor het vervangen van zwenkwielen

De zwenkwielen van de pallettruck zijn de wielen onder de dissel. Deze zijn nodig voor het sturen van de pallettruck.

BildSchritt1

1

Onderhoud voorbereiden. Om de zwenkwielen van de pompwagen te vervangen, moet u het apparaat voorzichtig opzij kantelen. Het is belangrijk dat u een plaats met veel ruimte en voldoende verlichting kiest. Het enige gereedschap dat u nodig hebt, is een nijptang - of borgringtang - en een platte schroevendraaier.

BildSchritt2

2

Afdekkap verwijderen. Verwijder het afdekkapje dat op de wielas zit met de platte schroevendraaier.

BildSchritt3

3

De oude wielen verwijderen. U kunt de borgring met een nijptang verwijderen en opzij leggen. Vervolgens kan het wiel van de as worden getrokken.

BildSchritt4

4

Nieuwe wielen monteren. In het ideale geval heeft u al de juiste wielen voor uw pallettruck of bestelt u vervangende wielen in de juiste maat. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing of meet de oude wielen op. Meet hiervoor de diameter en breedte van het wiel, evenals de inbouwmaten en de asboring. Koop indien mogelijk originele reserveonderdelen bij de fabrikant van uw heftruck. Zo bent u verzekerd van een honderd procent goede pasvorm.

BildSchritt5

5

De borgringen plaatsen. Breng de borgringen opnieuw aan en gebruik indien nodig een grotere doorn voor een groter slagvlak. Idealiter plaatst u voor deze stap houten blokken tussen de vorken en rollen om de impact een beetje te dempen - klaar! En nu de andere kant.

Stappen voor het vervangen van de bokwielen

De bokwielen van een pallettruck bevinden zich onder de vorken en zorgen voor een soepel en stabiel transport. De geladen goederen rusten erop, daarom worden ze ook lastwielen genoemd. Aangezien ze zware ladingen moeten dragen, ligt slijtage vaak op de loer.

1

Pallettruck voorbereiden. Om de wielen van de pallettruck goed te kunnen vervangen, pompt u het handvat van de pallettruck totdat de maximale hoogte is bereikt. Zo kunt u gemakkelijker bij de bokwielen.

BildSchritt1

2

De pallettruck ondersteboven draaien. Draai de pallettruck vervolgens 180° en plaats hem ondersteboven. Om het frame van de pallettruck en de vloer te beschermen, kunt u houten latten voorbereiden waarop u de pallettruck kunt plaatsen.

BildSchritt2

3

De spanbus verwijderen. Verwijder de spanbus voorzichtig met de hamer en een pendrijver.

BildSchritt3

4

Bokwielen vervangen. Klap de wielophanging iets naar beneden en verwijder de wielas. Neem vervolgens het wiel van de as. Plaats het nieuwe wiel op de as.

BildSchritt4

5

Spanbus aanbrengen. Breng de ophanging terug naar de oude positie en tik de spanbus voorzichtig op z’n plaats met behulp van de hamer. Als alles goed vast zit, kan de pompwagen weer rechtop worden gezet. Controleer of alles weer naar behoren functioneert.

Vragen en antwoorden

Is de heftruck nog steeds instabiel?

Als de pallettruck zelfs na het vervangen van de wielen nog steeds traag of instabiel is, ligt de oorzaak meestal in een defect onderstel. Reparaties hieraan mogen nooit zelf worden uitgevoerd, maar alleen door een gespecialiseerde werkplaats.

Waar bestelt u vervangende wielen?

Zijn de wielen van de pallettruck defect of versleten na voortdurend gebruik? Dan kunt u meestal vervangende wielen bij de fabrikant krijgen. Dankzij ons onderdelenmagazijn worden de wielen bij Pallit meestal binnen een paar dagen na bestelling geleverd.