Doorgaan naar inhoud

Voorraadbeheer

voorraadbeheer

Voorraadbeheer in het magazijn

Voorraadbeheer verwijst naar het bewaken, evalueren en aanpassen van voorraden in een magazijn. Het doel is om de voorraadniveaus te optimaliseren en een evenwicht te bereiken tussen levercapaciteit en voorraad ontlasting.

Taak

Voorraadbeheer is een centraal onderdeel van het magazijnbeheer dat wordt gebruikt voor het plannen van operationele bestelprocessen en de magazijn infrastructuur, zoals het bewaken van de ontwikkeling van voorraadniveaus en de samenstelling van het productassortiment of de strategische distributie van goederen in het magazijn. Voorraadbeheer wordt gebruikt om voorraden te verminderen om zo de kapitaal- en opslagkosten te verlagen die ontstaan door het op voorraad houden. Hier volgt een overzicht van de taken die bij voorraadbeheer horen:

  • Permanent voorraadbeheer bij de ontwikkeling van binnenkomende orders en verkopen
  • Planning van voorraden
  • Transparantie creëren voor alle voorraden op alle niveaus van het bedrijf
  • Differentiatie van voorraden volgens bedrijfsspecifieke, vereiste profielen
  • Identificatie van onproductieve voorraden en hun vermindering
  • Creatie van controle-instrumenten voor de operationele gebieden
  • Doorlopende rapportage over de ontwikkeling van de voorraadcontrole en de voorraadsituatie

Goed om te weten:het verminderen van voorraadkosten en tekortkosten zijn twee tegengestelde doelen, aangezien beide kosten nooit volledig kunnen worden verminderd. Hoewel voorraadkosten vermeden kunnen worden door de voorraadniveaus laag te houden, zijn hoge voorraadniveaus nodig om de tekortkosten laag te houden.

Instrumenten voor voorraadbeheer

Verschillende middelen kunnen worden gebruikt voor inventariscontrole:

ABC-analyse: artikelen met dezelfde of vergelijkbare kenmerken worden samengevat en in verschillende klassen verdeeld. Bij A-goederen met een hoge ingangsfrequentie, bij B-goederen met een gemiddelde ingangsfrequentie en bij C-goederen met een lage ingangsfrequentie kan de klassenindeling naar behoefte worden uitgebreid.

XYZ-analyse: artikelen worden geclassificeerd op basis van hun verwachte of afgeleide verbruik en zo wordt de voorspelbaarheid van verbruik en vraag beoordeeld. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de verkoop van permanente artikelen, seizoensartikelen of speciale aanbiedingen. Materiaalvereisten en voorraadniveaus kunnen worden gepland zodat buitensporige voorraadniveaus kunnen worden vermeden.

Bereik analyse: hiermee wordt berekend hoe lang de voorraad van een artikel nog meegaat om aan de vraag van de consument te voldoen.