Doorgaan naar inhoud

Vorkheftruckkosten

Om de aanschaf van een nieuwe vorkheftruck rendabel te maken, moet deze voldoen aan het eisenprofiel van het bedrijf en aan alle criteria voldoen om geschikt te zijn voor de geplande taken. Naast de technische en functionele eisen beïnvloeden ook de heftruckkosten de beslissing voor of tegen een bepaalde leverancier of model. De focus moet echter niet alleen op de kosten liggen, ook al is de aanschaf van een vorkheftruck vaak een grote investering voor bedrijven.

Prijzen voor nieuwe vorkheftrucks

De kosten voor het kopen van een nieuwe heftruck hangen af van de prestaties en technische kenmerken, maar ook van de uitrusting en het beoogde gebruik. Deze kenmerken zijn onder andere:

 • Constructie
 • Aandrijving
 • Hefhoogte
 • Draagvermogen
 • Uitrusting
 • Fabrikant
 • Aangepaste producten

Naar aandrijving

De instapprijs voor nieuwe diesel heftrucks begint op een lager niveau dan gas heftrucks. Het duurst in aanschaf zijn elektrische-heftrucks, maar ze scoren punten met lagere energiekosten en een langere levensduur.

Motor Draagvermogen tot 2,0 ton Tot 3,5 ton Hoger dan 3,5 ton
Diesel € 15000-20000 € 20000-30000 vanaf € 30000
Gas € 16000-22000 € 22000-35000 vanaf € 35000
Electro €18000-27000 €22000-45000 Vanaf €50000

Per type constructie

Naast het type aandrijving heeft ook het ontwerp van de heftruck invloed op de prijs. Hefhoogte en laadvermogen spelen hier ook een extra rol.

Type constructie Aanschafkosten
Reachtruck vanaf € 20000
All terrain heftruck vanaf € 22500
Orderverzameltruck vanaf € 15000
Heftruck voor smalle gangen vanaf € 40000

De genoemde prijsklassen zijn globale richtlijnen. De actuele prijzen van verschillende fabrikanten worden vaak alleen op aanvraag verstrekt, omdat verschillende uitvoeringen, extra uitrusting en producten op maat afwijken van de standaardprijs.

Kosten voor gebruikte vorkheftrucks

Een goedkoper alternatief voor de aanschaf van een nieuwe heftruck is de aanschaf van een gebruikte heftruck. Dit kan bedrijven 50 tot 70 procent besparen. De omvang van de gebruikte markt en het aantal verkoopplatforms laten zien dat vorkheftrucks jarenlang gebruikt kunnen worden. Voorwaarde hiervoor is zorgvuldig onderhoud van de apparaten.

Een must bij het kopen van gebruikt is het controleren van de functionaliteit, uitrusting en prestaties van de truck. Dit kun je het beste direct bij de gebruikte truck dealer bepalen tijdens een proefrit. Daarnaast moet de heftruck de huidige FEM 4.004 test hebben doorstaan, wat wordt bevestigd met de jaarlijks bijgewerkte tekst sticker.

De batterij van gebruikte elektrische vorkheftrucks is vaak een zwak punt. Voordat je tot aankoop overgaat, is het belangrijk om de leeftijd van de batterij te achterhalen. Controleer de conditie persoonlijk en laat de batterij zo nodig doormeten om er zeker van te zijn dat hij blijft presteren zoals beloofd.

Kosten voor huur en leasing

Naast kopen zijn er ook lease- of huur financieringsopties beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat het bedrag niet volledig betaald hoeft te worden en er toch een nieuwe vorkheftruck kan worden aangeschaft.

Heftruck leasen

Bij het leasen van een vorkheftruck wordt het gebruiksrecht overgedragen aan het bedrijf, maar de fabrikant blijft eigenaar. Voor het gebruik wordt een maandelijkse leaseprijs in rekening gebracht

De hoogte van de leasetermijn hangt af van verschillende factoren. Deze omvatten onder andere:

 • Gebruiksduur:leasetermijnen van 24 tot 72 maanden worden vaak aangeboden. Hoe langer de looptijd, hoe goedkoper de maandelijkse afbetaling.
 • Speciale betalingen: ook aanbetalingen of het inleveren van oude apparaten kunnen de maandelijkse leasetermijn verlagen.
 • Aanschafkosten: De hoogte van de nettoprijs is van invloed op het maandelijkse termijnbedrag. Duurdere apparaten hebben vaak een hogere maandelijkse afbetaling dan goedkopere instapmodellen.
Om bij benadering te komen tot een orde van grootte: de maandelijkse kosten voor het leasen van vorkheftrucks beginnen bij ongeveer € 470.

Vorkheftruck huren

Voor korte termijn behoeften, bijvoorbeeld vanwege een defect aan apparatuur of om seizoenspieken te overbruggen, is het huren van een vorkheftruck geschikt. De huurprijs is ook gebaseerd op bepaalde factoren, zoals de duur, de prestaties en de uitrusting van de vorkheftruck. De kosten voor het huren van heftrucks worden meestal per dag, week of maand in rekening gebracht.

Vorkheftrucks met een laag laadvermogen kunnen worden gehuurd vanaf ongeveer €100 per dag. Ook hier geldt: hoe langer de looptijd, hoe gunstiger de huurprijs.

Lopende kosten voor heftrucks

Naast de aanschafprijs zijn ook de bedrijfskosten, zoals onderhoud en service, personeel en energie van invloed op de totale kosten van heftrucks:

 • Servicekosten: dit omvat zowel onderhoud en service als reparaties, inclusief reserve- en slijtageonderdelen. Lange onderhoudsintervallen en een lage gevoeligheid voor reparaties hebben een positieve invloed op het minimaliseren van stilstandtijden en de bijbehorende stilstandkosten.
 • Energiekosten: deze omvatten het type aandrijving en het brandstofverbruik of de accucapaciteit. Afhankelijk van de tank- of oplaadfrequentie is het ook belangrijk om stilstandtijden zo laag mogelijk te houden. Terwijl dieselvorkheftrucks lage stilstandtijden hebben voor het bijvullen van de tank, zoals het opladen van de batterijen, maken elektrische heftrucks op de lange termijn indruk met lagere elektriciteitskosten.
 • Personeelskosten: deze kosten vormen het grootste deel van de vervolgkosten. Om ze laag te houden, moet de vorkheftruck het magazijnpersoneel effectief ondersteunen en zo de productiviteit verhogen. Functionaliteit, ergonomie en veiligheid leveren een positieve bijdrage aan het verlagen van de arbeidskosten.
Die jährliche FEM-4.004-Prüfung (früher UVV) kostet für Gabelstapler zwischen 130€ und 250€ und wird den Servicekosten zugerechnet.

Kosten heftruck vs stapelaar

Terwijl stapelaars tot 2 ton kunnen transporteren, kunnen met een vorkheftruck zwaardere en grotere ladingen worden getild. Het compacte ontwerp van de stapelaar komt tot uiting in de lagere aanschafkosten in vergelijking met een vorkheftruck: Nieuwe elektrische stapelaars zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 2500, nieuwe elektrische heftrucks beginnen rond de € 18000.

De beslissing tussen een stapelaar en een vorkheftruck mag echter niet alleen op de prijs gebaseerd zijn. Beide industriële trucks zijn veelzijdig inzetbaar voor het laden en lossen van vrachtwagens, het transporteren van pallets en gaaskooien, voor orderverzamelen en nog veel meer. De moderne uitrusting en functies zorgen voor een hoge productiviteit, veiligheid en ergonomie. De beslissing moet individueel worden afgewogen en hangt af van de respectieve vereisten.

Andere belangrijke aankoopcriteria voor stapelaars en vorkheftrucks:

Stapelaar Vorkheftruck
Met een stapelaar kunnen lasten tot 2000 kg met weinig inspanning worden opgehesen. Hefhoogtes tot 6 meter kunnen worden bereikt. Ondanks hun kleine formaat scoren ze hoog op het gebied van efficiëntie.
 • Hoge wendbaarheid voor gebruik in kleine ruimtes
 • Ideaal voor gebruik binnen
 • Gebruik zonder heftruck certificaat (mits de snelheid niet hoger is dan 6 km/u)
Het hoge draagvermogen tot 5 ton en meer spreekt voor vorkheftrucks en is daarom bij uitstek geschikt voor zwaar en intensief werk in productiehallen en magazijnen.
 • Kan binnen en buiten worden gebruikt dankzij bredere banden en krachtigere motor
 • Makkelijk pallets vervoeren over korte tot lange afstanden
 • Kan op vele manieren worden uitgebreid met hulpstukken
Afhankelijk van de eisen en vooral voor kleine magazijnen zijn handmatige stapelaars ook geschikt, deze zijn verkrijgbaar vanaf €900, semi-elektrische modellen vanaf € 1900.