Doorgaan naar inhoud

Orderverzamelsysteem

orderverzamelen bij het schap

Orderverzamelen volgens het persoon-goederen principe

Orderverzamelsystemen zijn systemen die orderverzamelprocessen organiseren, structureren en mogelijk maken. Informatiesystemen, organisatorische systemen en materiaalstroom systemen zijn subsecties die zich richten op onafhankelijke gebieden.

Definitie

Orderverzamelsystemen zijn systemen die orderverzamel processen structureren en organiseren zodat ze soepel kunnen verlopen volgens bepaalde regels en mogelijkheden. Orderverzamelsystemen worden onderverdeeld in informatiesystemen, organisatiesystemen en materiaalstroom systemen.

  • Informatiesystemen: Gegevens die belangrijk zijn voor het orderverzamelen kunnen akoestisch, optisch of via radiografische gegevensoverdracht worden verzonden. Verzamelprocessen zoals pick-by-voice of pick-by-light helpen hierbij..
  • Materiaalstroom systemen: Materialen kunnen worden verstrekt via persoon-naar-goederen of via goederen-naar-persoon. Over het algemeen kan deze verstrekking automatisch of handmatig plaatsvinden.
  • Organisationssysteme: Prozesse und Prozessabläufe werden innerhalb des Organisationssystems behandelt und gegebenenfalls ausgebaut und optimiert.

Geautomatiseerde orderverzamelsystemen

Machine orderverzamelsystemen omvatten aan de ene kant picking machines en aan de andere kant picking robots.

Orderverzamelmachines

Goederen worden opgeslagen in schachten. Elk goed heeft zijn eigen schacht. Deze goten bevinden zich links en rechts van de transportbanden. Een bak wordt op de transportband geplaatst om de pickorder te vervullen. De bak is gelabeld met een barcode die bepaalt bij welke pickorder hij hoort. Zodra de bak zich ter hoogte van een goot met een gewenst artikel bevindt, gaat de bak open en wordt het betreffende artikel via de uitwerper in de bak getransporteerd.

Orderverzamel robots

De orderverzamelrobot ontvangt de volgende informatie en ordergegevens van de magazijncomputer.

  • Bestelnummer
  • Coördinaten van de opslaglocatie
  • Aantal benodigde items
  • Gewicht van de betreffende items

De robots rijden naar de betreffende opslaglocatie en kunnen het item verwijderen met behulp van een grijpersysteem, dat meestal zuignappen bevat. De items worden vervolgens in een bijbehorende container gedeponeerd. Dankzij een geïntegreerd beeldverwerkingssysteem kan de robot de goederen herkennen. Aan de hand van het gewicht wordt bepaald of de juiste hoeveelheid items is verwijderd.

Handmatige orderverzamelsystemen

  • Goederen-naar-persoon systemen = Dynamisch orderverzamelen
  • Systemen van persoon naar goederen = Statisch orderverzamelen