Doorgaan naar inhoud

Stuklijst

stückliste

Wormwiel met stuklijst

Een stuklijst beschrijft de samenstelling van een artikel uit de afzonderlijke onderdelen met de respectieve hoeveelheden. Alle onderdelen worden categorisch vermeld. Er zijn verschillende soorten stuklijsten.

Inhoudsopgave
  1. Definitie
  2. Structuur en onderdelen
  3. Gebruik
  4. Soorten
  5. Stuklijsten in ERP- en PPS-systeem

Definitie

Op het moment dat een product/artikel uit meerdere losse onderdelen bestaat en geassembleerd moet worden, is een stuklijst vereist. De eenheden en de individuele onderdelen die nodig zijn voor de assemblage worden vermeld. Afhankelijk van het artikel bevat de stuklijst ook afzonderlijke assemblages.

De stuklijst dient om de assemblage te voltooien.

De stuklijst dient als een fundamentele bouwsteen op verschillende gebieden, zoals productie, inkoop, magazijn of kwaliteitsborging.

Bovendien wordt een product altijd van boven naar beneden uitgesplitst. In het tegenovergestelde geval is het een zogenaamde waar-gebruik lijst.

Materialenlijsten bieden het voordeel dat ze foutloze processen mogelijk maken, minder middelen vereisen en tot een hogere kwaliteit leiden.

Structuur en onderdelen

Een stuklijst is meestal georganiseerd in een tabel. Hij bevat alle onderdelen, samenstellingen en de respectievelijke maateenheden. Naast het lijstnummer, de aanmaakdatum en het tekeningnummer, bestaat de lijst uit de onderdelen koptekst, item en sub-item.

  • De koptekst bevat gegevens die betrekking hebben op de volledige stuklijst
  • Het artikel bevat informatie over de afzonderlijke onderdelen
  • Sub-items worden aangemaakt wanneer deelhoeveelheden van een item verschillende installatielocaties hebben

Gebruik

In bedrijven die objecten produceren, documenteren stuklijsten uit welke onderdelen of samenstellingen een eindproduct bestaat. Ze fungeren als gegevensstructuren en vormen de basis voor het correct samenstellen van het eindproduct.

Voorbeelden van toepassingsgebieden zijn ontwikkeling, ontwerp, kostenberekening, productie, planning, inkoop, kwaliteitsborging en reserveonderdelen beheer.

Soorten

Stuklijsten verschillen in de manier waarop ze worden weergegeven. Er zijn verschillende soorten die in de praktijk worden gebruikt. Hier volgt een kort overzicht:

  • Hoeveelheids stuklijst/hoeveelhedenoverzicht stuklijst: De eenvoudigste vorm van een stuklijst. Productcomponenten zijn niet gedifferentieerd en worden daarom onbepaald vermeld. Assemblages komen bij dit type niet voor.
  • Structurele stuklijst: Alle afzonderlijke onderdelen en samenstellingen van een product zijn opgenomen in deze complexere constructie. Het bevat een overzicht van alle productiestappen en de relaties daartussen. Als deze weergave te complex wordt - als er te veel niveaus zijn - is de modulaire materiaallijst geschikt voor een beter overzicht. De gestructureerde stuklijst wordt beschreven als multi-level.
  • Componenten stuklijst: Bij dit type wordt slechts één niveau van de productstructuur afgetekend. Het wordt daarom ook wel single-level genoemd. Assemblages hebben elk hun eigen stuklijsten. Deze worden op hun beurt gebruikt in groepen of producten van een hoger niveau. Het gebruik van ERP-software is geschikt voor dit type. Hier kunnen stuklijsten in elkaar gebruikt worden.
  • Variante stuklijst: Met dit type worden meerdere afzonderlijke stuklijsten samengevat. De voorwaarde is dat de onderdelen relatief identiek zijn. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een object dat in verschillende kleuren wordt geproduceerd.

Stuklijsten in ERP- en PPS-systeem

Doordat stuklijsten fundamentele onderdelen zijn van productieplanning en productiecontrole, is het zinvol om te werken in combinatie met PPS- of ERP-systemen. Op deze manier kunnen stuklijsten uitgebreid aangemaakt, bewerkt en weergegeven worden. Het grote voordeel is dat stamgegevens gemakkelijk toegankelijk zijn.

Zodra stuklijsten aan werkschema's in het systeem zijn gekoppeld, kunnen resources nauwkeurig worden gepland. De kosten kunnen ook vooraf worden berekend.