Doorgaan naar inhoud

Order georiënteerd, parallel orderverzamelen

Kommissionierung in einer Lagerzone

Orderverzamelen in een opslagzone

Order georiënteerd, parallel orderverzamelen is een verzamelmethode in één fase waarbij een order in verschillende verzamel zones wordt verdeeld en dus tegelijkertijd wordt verwerkt.

Overzicht

Bij order georiënteerd, parallel orderverzamelen worden grotere orders opgesplitst en in verschillende opslagzones verwerkt. Ze worden niet achter elkaar van de ene naar de andere opslagzone doorgegeven, maar parallel in verschillende opslagzones verwerkt. Zodra alle deelorders compleet zijn, worden ze op een verzamelpunt weer samengevoegd tot de overkoepelende orders.

Ordergericht, parallel orderverzamelen is een vorm van orderverzamelen in één fase.

Differentiatie

  • Order gericht, parallel orderverzamelen: elke order wordt verdeeld in deelorders - gecoördineerd met de opslagzones. Het orderverzamelen vindt parallel plaats in de afzonderlijke opslagzones. Na voltooiing worden de deelbestellingen samengebracht
  • Ordergericht, serieel orderverzamelen: de afzonderlijke orders worden na elkaar verwerkt in verschillende opslagzones. Een orderverzamelaar passeert alle opslagzones of een order wordt van een orderverzamelaar in de ene zone naar een orderverzamelaar in een andere zone verplaatst.
  • Serie georiënteerd, parallel orderverzamelen: inkomende orders worden in series gegroepeerd. Binnen een serie worden de orders vervolgens opgesplitst in de artikelen van de afzonderlijke opslagzones. De individuele artikelen worden vervolgens aan hun oorspronkelijke individuele orders toegewezen.

Voordelen en nadelen van order georiënteerd, parallel orderverzamelen

Voordeel: afstanden worden verkort, waardoor ook de doorlooptijd van bestellingen tot een minimum wordt beperkt

Nadeel: er is een extra werkgebied nodig om de deelbestellingen samen te voegen. Bovendien moet het hele proces worden bewaakt door een magazijnbeheersysteem.

Orderverzamelen in één fase versus orderverzamelen in twee fasen

  • Orderverzamelen in één fase: Artikel eines Kundenauftrags werden in einem einzigen Durchlauf zusammengestellt
  • Orderverzamelen in twee fasen: Klantorders worden samengevat - in de eerste fase worden identieke artikelen uit de verschillende afzonderlijke orders samengevoegd; in de tweede fase worden de afzonderlijke artikelen vervolgens aan de respectieve afzonderlijke order toegewezen.