Doorgaan naar inhoud

Magazijn met brede gangpade

Een magazijn met brede gangpaden is een speciaal magazijn dat gericht is op het gebruik van vorkheftrucks, zoals front- en reachtrucks, in het magazijn. Om moeiteloos door het magazijn te kunnen navigeren, is de afstand tussen de rekken ruim en voldoende. Magazijnen met brede gangpaden zijn verreweg de meest gebruikte magazijninrichtingen!

Kenmerken

Hier volgt een overzicht van de klassieke eigenschappen van een magazijn met brede gangpaden:

 • Voor vloer- en legbord opslag
 • Voor kanaal-, enkele of multi-positie stellingen
 • Handmatige bediening
 • Voor front- of reachtrucks en dissel trucks
 • De stellinghoogte kan worden aangepast aan de maximale vorkheftruck hoogte en kan meerdere verticale niveaus bevatten
 • Opbergsystemen met brede gangpaden bieden onbeperkte toepassingsmogelijkheden dankzij een breed assortiment accessoires
 • Afmetingen van magazijnsystemen met brede gangen:breedte van het gangpad van 2500 mm - 4000 mm met een maximale hefhoogte van 10.000 mm

Voordelen en nadelen

De voordelen van magazijnen met brede gangen zijn als volgt:

 • Lage tot gemiddelde investeringskosten
 • Uiterst flexibel met betrekking tot uitbreidingen, verbouwingen en opgeslagen goederen
 • Snelle, veilige toegang tot alle items
 • Geschikt voor hoge verwerkingscapaciteit

Eén nadeel van magazijnen met brede gangen is de lage opslagdichtheid, die gepaard gaat met een minder optimaal gebruik van de ruimte.

Magazijnen met brede gangpaden versus magazijnen met smalle gangpaden

Magazijnstellingen met smalle gangen zijn alleen geschikt voor opslag in rekken en niet voor opslag op de vloer en in rekken, zoals het geval is bij opslag in brede gangen. Magazijnen met smalle gangen zijn ook niet geschikt voor kanaal opslag. In magazijnen met smalle gangen wordt voornamelijk gewerkt met driezijdige vorkheftrucks of orderverzameltrucks. Het stapelen gebeurt via zijdelingse lastopname en het orderverzamelen via frontale lastopname.

De gangbreedte van een magazijn met smalle gangen is tussen 1400 en 1800 mm - voor magazijnen met brede gangen tussen 2500 en 4500 mm. De hefhoogte hiervoor is 15.000 mm en slechts 10000 mm voor het magazijn met brede gangen.

De mate van ruimtegebruik is hoger voor magazijnen met smalle gangen dan voor magazijnen met brede gangen. De investeringskosten zijn echter ook hoger.

Veiligheidsvoorschriften

Bij het werken in een magazijn met brede gangpaden en met een vorkheftruck met hefbaar bestuurdersplatform gelden veiligheidsvoorschriften. Dit komt doordat bij het rijden met een verhoogd bestuurdersplatform het totale zwaartepunt van de truck steeds hoger komt te liggen naarmate de werkhoogte toeneemt. Een waarschuwingslicht is verplicht voor vorkheftrucks met een bestuurdersplatform dat hoger dan 3 meter boven de vloer kan worden geheven.

Er moet een veiligheidsafstand van minstens 500 mm tussen de vorkheftruck en de stellingen worden aangehouden om beknelling of ander letsel te voorkomen. Deze afstand mag bij wijze van uitzondering worden verkleind tijdens opslag of ophalen.

Zodra de bestuurder een stelling nadert - idealiter op vloerniveau - moet de snelheid worden verminderd. Vooral hier moet de afstand tussen het apparaat en het rek goed in de gaten worden gehouden.

Veiligheidsafstanden

Veiligheidsafstanden omvatten bijvoorbeeld de afstanden tussen ladingen, de afstanden tot staanders van stellingen, tot steunen of tot structurele installaties. De afzonderlijke afstanden worden dan expliciet gedefinieerd door richtlijnen en normen.

Inspectie van de stelling

Werkgevers zijn verplicht om hun systemen regelmatig te laten inspecteren door bevoegde personen binnen bepaalde inspectie perioden.

Zodra een onderdeel beschadigd is, moet het onmiddellijk vervangen worden door een origineel reserveonderdeel!

Stellinginspecties worden uitgevoerd in overeenstemming met EN 15635 - "Verstelbare palletstellingen - Richtlijnen voor veilig werken".