Doorgaan naar inhoud

Smalle gangen magazijn

Schmalganglager

Smalle gangen magazijn voor meer opslagplek

Een smalle gangen magazijn is een speciaal type magazijn met een minimale breedte van 1,5 meter en een maximale breedte van 1,8 meter.

Kenmerken

Smalle gangen magazijnen worden gekenmerkt door relatief smalle ruimtes tussen de afzonderlijke rijen rekken - de breedte is meestal tussen 1,5 m en 1,8 m. De hefhoogte is ongeveer 15.0000 mm. Goederen kunnen worden verwerkt volgens het FIFO-principe.

Veiligheidsmaatregelen

  • Als een vorkheftruck wordt gebruikt in stellingen met smalle gangpaden, moeten alle uiteinden zich binnen de cabine van de bestuurder bevinden
  • De industriële transportvoertuigen moeten geschikt zijn voor dit type stellingen. Naast hun geschiktheid moeten ze ook een vergunning hebben
  • De rijrichting moet precies recht vooruit zijn. Dit kan worden bereikt met behulp van geleiderails of een versnellingspook die aan de vorkheftruck is bevestigd
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) op smallegangentrucks zijn essentieel en voorkomen botsingen met obstakels via infrarood of laser door de rit tijdig te onderbreken.

Voordelen

  • Het feit dat de gangpaden in dit type magazijn relatief smal zijn, betekent dat het volume van het magazijn intensiever gebruikt kan worden.
  • Pallets worden meestal sneller opgeslagen en opgehaald dan in andere soorten magazijnen. Het gebruik van smallegangentrucks draagt hier aanzienlijk aan bij dankzij hun ontwerp en functie.
  • Directe toegang tot alle items in de palletstellingen maakt het werk gemakkelijker.
  • Het orderverzamelen kan vóór het palletvak worden uitgevoerd.
  • Er worden zowel handmatige als geautomatiseerde processen gebruikt.
  • Het ontwerp voor verschillende laadhulpmiddelen en ladingen is flexibel.

Nadelen

Tijdens het gebruik is voetgangersverkeer niet toegestaan. De reden hiervoor is het gebrek aan veiligheidsafstand. Het risico op ongelukken is te groot tijdens bijvoorbeeld gelijktijdig handmatig orderverzamelen. Bovendien is het niet mogelijk om de vorkheftruck(s) in een rij stellingen in te halen.

Veiligheidsafstanden

Veiligheidsafstanden omvatten bijvoorbeeld de afstanden tussen ladingen, de afstanden tot legbord staanders, tot steunen of tot structurele installaties. De afzonderlijke afstanden worden dan expliciet gedefinieerd door richtlijnen en normen.

Inspectie van de stelling

Werkgevers zijn verplicht om hun systemen regelmatig te laten inspecteren door bevoegde personen binnen bepaalde inspectie perioden.

Zodra een onderdeel beschadigd is, moet het onmiddellijk vervangen worden door een origineel reserveonderdeel!

De inspecties van stellingen worden uitgevoerd in overeenstemming met EN 15635 - "Verstelbare palletstellingen - Richtlijnen voor veilig werken". Daarnaast worden de opslagapparatuur en opslagapparaten geïnspecteerd in overeenstemming met BGR 234.