Doorgaan naar inhoud

Cross-docking

Cross-docking

Cross-docking in de logistiek

Cross-docking (CD) verwijst naar een vorm van goederenbehandeling. Het doel is om goederen niet langer op te slaan, maar direct te behandelen en door te sturen. Cross-docking kan de opslagkosten verlagen en is bijzonder geschikt voor het verwerken van grote hoeveelheden goederen.

Opslagkosten als kostenfactor

Flexibiliteit en kostendruk zijn fundamentele zaken als het gaat om het vergroten van het concurrentievermogen en de prestaties van een bedrijf. Opslagkosten zijn een belangrijke kostenfactor voor productiebedrijven. Met name de kosten voor het leveren van de benodigde opslagcapaciteit en procesbehandeling zijn belangrijke factoren. Cross-docking logistiek is een manier om de opslagkosten en doorlooptijden te verlagen.

Voordelen van cross-docking

Goederenbehandeling zonder opslag en voorraadmagazijn heeft voordelen. Cross-docking

  • vermindert de behoefte aan opslagruimte en voorraad
  • vermindert het aantal processtappen en opslagkosten
  • verkort doorlooptijden
  • verbetert leveringen op tijd

Typische varianten

In de praktijk worden drie versies van cross-docking logistiek gebruikt. Hierbij worden de stappen "inslag", "opslag" en "ophalen" overgeslagen. Het volgende onderscheid wordt gemaakt:

  • Een fasensysteem (klantgericht voorverzamelen): de verzender of leverancier noteert het adres van de ontvanger op de goederen. De goederen worden voorverzameld, verpakt en vormen één logistieke eenheid. Het doorsturen naar de ontvanger gebeurt ongewijzigd en zonder wijzigingen in het verzendgebied. De levering gebeurt rechtstreeks aan de koper via overslagpunten.
  • Twee-fasensysteem (upstream item-per-item orderverzamelen): ook bekend als het "overslagsysteem", stuurt de leverancier de goederen ongewijzigd naar het overslagpunt. Daarna worden ze opnieuw verzameld in nieuwe eenheden en geleverd aan verschillende ontvangers. Het is een speciaal geval van het meerfasensysteem en staat ook bekend als Break Bull Cross Docking (BBCD).
  • Meerfasensysteem: hier vinden extra processtappen plaats naast de feitelijke herverzamelen. De goederen worden niet alleen opnieuw gesorteerd. In plaats daarvan volgen aanvullende activiteiten zoals verpakken of etiketteren.

In de detailhandel is winkelspecifieke distributie van volle ladingen een typische variant.

Voorbeeld van een proces

Een bedrijf verkoopt producten. Deze worden zowel door het bedrijf zelf geproduceerd als ingekocht. In het geval van klassieke magazijnlogistiek slaat het bedrijf de producten van de eigen productie op en ook de andere koopwaar. Medewerkers halen de bestellingen van klanten uit het magazijn, verpakken ze in de verzendruimte en de verzending volgt.

Cross-docking is anders: alleen goederen uit de eigen productie van het bedrijf worden opgeslagen en verzameld. De leverancier levert de handelsgoederen op tijd voor de verzenddatum en deze worden in de verzendruimte gekoppeld aan de klantorder.

Belangrijke voorwaarden voor succesvol cross-docken

Soepele processen in de waardeketen zijn essentieel. De betrokkenen in de toeleveringsketen moeten transparant worden geïnformeerd over de processtappen en naadloze communicatie van de fabrikant naar de leverancier naar de klant is belangrijk.

Daarom is het halen van afgesproken leveringstermijnen cruciaal voor succes. De juiste producten moeten de juiste klant in de juiste hoeveelheid op het juiste moment bereiken. Om dit te bereiken moeten alle deelnemers in de toeleveringsketen geïntegreerd zijn en is een real-time stroom van gegevens en informatie ideaal. Bedrijven met de nodige IT-oplossingen en complexe magazijntechnologie zijn in het voordeel.

Het doel van het voorraadloze distributieproces is om goederen niet langer op te slaan, maar om ze onmiddellijk over te slaan en naar de klant te sturen. Het ontwerp en de integratie van cross-docking is een complex proces dat niet onderschat mag worden. De methode is vooral interessant voor bedrijven die grote hoeveelheden verwerken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de detailhandel, waar individuele winkels meestal worden bevoorraad via centrale magazijnen.