Doorgaan naar inhoud

Industriële transportvoertuigen

Overzicht van industriële transportvoertuigen

Industriële transportvoertuigen voor intralogistiek

Industriële transportvoertuigen - ook wel transportvoertuigen genoemd - zijn transportmiddelen voor het horizontaal transporteren van goederen. Het zijn transportvoertuigen op wielen die vrij kunnen worden bestuurd, geschikt zijn voor het transporteren, trekken of duwen van ladingen en bedoeld zijn voor intern gebruik.

Transportvoertuigen in een overzicht

In de industrie, logistiek en handel zijn krachtige vorkheftrucks het belangrijkste voertuig voor intern transport. In de bouw en landbouw worden vaak telescopische heftrucks met een verlengde telescooparm gebruikt. Deze vrij rijdende voertuigen worden spoorloze industriële trucks genoemd en omvatten onder andere:

  • Vorkheftrucks
  • Laagheffende paletwagens
  • Handmatige stapelaars
  • Elektrische palletwagens
  • Palletwagens met weegschaal
  • Schaar palletwagens

Notitie: apparaten voor verticaal transport worden daarentegen zwevende transportvoertuigen genoemd.

De hulpjes voor magazijntechnologie

Op het gebied van opslag en logistiek wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende industriële voertuigen:

  • spoor geleide industriële transportvoertuigen, bijv. systemen zonder bestuurder
  • Spoorloze transportvoertuigen zonder rails, bijv.. palletwagens en heftrucks
  • industriële transportvoertuigen op rails, bijv. goederenwagons
  • Hijsapparatuur, zoals kranen

Soorten aandrijvingen en toepassingen

De spoorloze voertuigen kunnen worden onderscheiden op basis van het aandrijvingstype, het laadvermogen en de functies. Palletwagens worden handmatig of elektrisch aangedreven. Heftrucks zijn verkrijgbaar met een elektromotor, verbrandingsmotor of als hybride. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende industriële transportvoertuigen en de toepassingsgebieden voor palletwagens & Co.

Laagheffende paletwagens voor transport

Elektrische palletwagen in gebruik

Elektrische palletwagen in gebruik

Handmatige laagheffende paletwagens staan bovenaan in de hiërarchie van industriële transportvoertuigen. Ze worden in de volksmond ook wel "mieren" genoemd en vervoeren meestal lasten van 1000 tot 2000 kg. Voor het gemakkelijke transport van pallets zijn elektrische palletwagens het praktische alternatief.

Stapelaars voor gebruik in hoge stellingen

De handmatige stapelaars kunnen worden gebruikt om pallets en andere goederen in hoge stellingen te heffen. Elektrische stapelaars zijn de ideale keuze voor veeleisende hef- en daaltaken. Het hefvermogen ligt meestal rond de 1500 kg.

Heftafels voor ergonomisch werken op lage hoogtes

Heftafelwagen in gebruik

Heftafels in de industrie

Verrijdbare heftafel en elektrische heftafels breng goederen en werkgerei op de gewenste hoogte. Heftafels kunnen tot 1000 kg dragen en zijn ook geschikt voor het vullen van de onderste secties van palletstellingen.

Schaarhefwagens voor ergonomie op de werkplek

De schaarpalletwagens transporteren goederen en heffen goederen met een gewicht tot 1000 kg tot een hoogte van 900 mm. Hierdoor kunnen werknemers met minder belasting voor hun rug werken. Ze combineren de voordelen van palletwagens, mobiele heftafels en mobiele hefplatforms.

Palletwagen met weegschaal

Palletwagens met weegschaal vatten verschillende werkstappen samen en maken het mogelijk om goederen onmiddellijk te wegen.

Voertuigen voor orderverzamelen

Deze apparaten worden gebruikt om orders in het magazijn te verzamelen. Basismodellen zijn laagheffende voertuigen met een bestuurdersplatform. Er wordt ook vaak een routetrein gebruikt, wat een trekkend voertuig met aanhangers is. Er zijn nu ook afstandsbestuurde varianten.

Hoogbouw heftruck

Deze stapelaars maken optimaal gebruik van de smalle ruimte tussen hoge stellinggangen. Ze hebben meestal hefhoogtes tot 15 m en lasten tot 1,5 ton.

Reachtrucks

De reachtrucks kunnen bijzonder grote hoogtes bereiken en zware lasten dragen. Hefhoogtes tot 15 m en lastcapaciteiten tot 2,5 ton zijn mogelijk. Ze worden ook wel zijladers genoemd.

Vierwegheftrucks

Heftrucks met meerdere richtingen en vierwegheftrucks met afzonderlijk bestuurbare wielen zijn de beste keuze voor het transporteren van lange goederen. Ze zijn verkrijgbaar als zijladers en zijlaadheftrucks.

Voorlader, drie- en vierwielvorkheftrucks

Ook bekend als vorkheftrucks met contragewicht, zijn deze industriële transportvoertuigen de standaard voor goederenbehandeling en transport. Drie-wiel vorkheftrucks met hefcapaciteiten tot 2000 kg bieden een betere wendbaarheid en hebben de voorkeur in kleine magazijnen. Vierwielvorkheftrucks kunnen tot 8000 kg dragen.