Doorgaan naar inhoud

HIFO (Highest In - First Out)

hifo

Goederenopslag volgens de HIFO-methode

HIFO staat voor Highest In - First Out. Deze term beschrijft een strategie in warehousing. Het doel is om opslag te organiseren. De strategie wordt gebruikt om te bepalen hoe en op welke opslaglocaties items - goederen, grondstoffen, producten - moeten worden gesorteerd en in welke volgorde ze moeten worden afgevoerd voor productie.

Inhoudsopgave
  1. Definitie
  2. Kenmerken
  3. Gebruik

Definitie

Het HIFO-proces is een strategie die wordt gebruikt in magazijnen en die bepaalde kenmerken heeft. Duurdere goederen worden vooraan in de wachtrij opgeslagen om als eerste beschikbaar te zijn voor verdere stappen in het werkproces.

Kenmerken

In het HIFO-proces slaat een bedrijf zijn producten zo op dat de artikelen met de hoogste waarde in een productgroep als eerste kunnen worden verwijderd.

De aankoopprijs van de artikelen wordt vergeleken voordat ze worden gesorteerd. Het artikel met de hoogste prijs wordt dan vooraan in de wachtrij gezet. Tijd speelt geen rol in dit proces - in tegenstelling tot het LIFO principe.

 

Gebruik

Hier volgt een kort overzicht van wetenswaardigheden over het gebruik van het HIFO proces:

  • Dit proces wordt gebruikt in bedrijven die hun grondstoffen hebben ingekocht tegen verschillende prijzen.
  • Bedrijven kunnen het HIFO proces gebruiken om dure goederen te beschermen tegen diefstal of andere invloeden tijdens de opslagperiode, omdat ze deze altijd als eerste gebruiken.
  • Het is ook zinvol om het proces te gebruiken voor speculatiemagazijnen, omdat bijzonder dure artikelen ook als eerste moeten worden verkocht.
  • Het gebruik van het proces is alleen zinvol als het geen bederfelijke goederen betreft.
  • HIFO processen zijn niet geschikt voor alle opslagsystemen vanwege de frequente voorraadbewegingen. Het opnieuw sorteren en verpakken vereist opslagsystemen met vaste opslaglocaties.