Doorgaan naar inhoud

Goederenontvangst

Wareneingang

Ontvangst van geleverde goederen

De term goederenontvangst staat voor een component in het materiaalbeheer proces en is een bedrijfsproces in intralogistiek. Het vertegenwoordigt ook de interface tussen intern en extern materiaalbeheer.

Relevantie en taken

Goederenontvangst maakt deel uit van het materiaal beheerproces en is relevant voor de prestaties van een magazijn. Slechte planning en organisatie kunnen leiden tot onderbrekingen in de activiteiten. Bedrijven gebruiken goederenontvangst om ervoor te zorgen dat halffabricaten, grondstoffen, verbruiksgoederen en eindproducten worden aangevuld. De taken van de afdeling goederenontvangst omvatten bijvoorbeeld:

 • Controleer de goederen
 • Interim opslag tot de inspectie van de inkomende goederen is voltooid
 • Ontladen van leveringsvoertuigen
 • Uitpakken en sorteren van de goederen
 • Markeren van de goederen, labelen
 • Boek de goederen
Het doel van goederenontvangst is het creëren van korte doorlooptijden, het bereiken van een hoge proceskwaliteit en het minimaliseren van werknemers behoud.

 

Procedure

 • De goederen worden door de klant in ontvangst genomen: Ontvangst van goederen
 • De goederen worden gecontroleerd op eventuele klachten: Inkomende goederen inspectie met kwaliteitscontrole
 • Ontvangst, controle en registratie: centrale taken van goederenontvangst
 • Documentatie
 • Doorzending of gebruik van de goederen

Inkomende goederen inspectie en documentatie: In deze stap moeten verschillende documenten gecontroleerd worden, zoals paklijsten, afleveringsbonnen of overhandiging protocollen van rederijen, evenals douanedocumenten voor leveringen uit het buitenland. De documentatie levert bewijs van een naadloze procesketen in geval van verhaal. Een gedigitaliseerde inspectie van inkomende goederen is nuttig.

Reclameren: In deze stap worden de geleverde goederen gecontroleerd op gebreken. Dit omvat de hoeveelheid, kwaliteit en juistheid. Als hier gebreken worden gevonden, moeten de goederen bij de leverancier worden gereclameerd. Deze stap is de belangrijkste in de goederenontvangst procedure. Zolang er geen gebreken worden gevonden, worden de geleverde goederen als correct beschouwd en kan er later geen klacht worden ingediend. Uitzonderingen hierop zijn gebreken die op het eerste gezicht niet visueel herkend kunnen worden. Als de goederen (visueel) vrij van gebreken zijn, bevestigt de klant de correcte ontvangst aan de vervoerder op een vrachtbrief. Er wordt ook een goederen ontvangstbewijs afgegeven.

Inkomende goederen inspecties worden uitgevoerd door restaurants, supermarkten of andere levensmiddelenbedrijven, expediteurs, logistieke dienstverleners of bedrijven die goederen verwerken - zogenaamde productiebedrijven.

Goederenontvangst inboeken

Goederenontvangst is zowel een intralogistiek als een boekhoudkundig proces. Aangezien goederen bij de goederenontvangst worden ontvangen en geaccepteerd, betekent dit dat de voorraad van het bedrijf wordt vergroot en dat er kapitaal wordt vastgelegd. De boekhoudafdeling heeft daarom de bijbehorende documenten nodig voor de respectievelijke boekingen. Deze worden geleverd in de vorm van leveringsbonnen of inkomende facturen.

Goederenuitgifte

De tegenhanger van goederenontvangst is goederenuitgifte. Het beschrijft twee processen: aan de ene kant de functie van het verkopen van goederen in het materiaalbeheer en aan de andere kant de boeking op de goederenuitgifte-rekening in de financiële boekhouding.

Goederenuitgifte vormt de interface tussen intern en extern materiaalbeheer.

Uitrusting voor goederenontvangst

De ruimte voor goederenontvangst is meestal uitgerust met hellingen, poorten, platforms of functionele ruimten. Passende apparatuur is handig om een soepel proces te garanderen.

 • Voor het lossen van vrachtwagens of andere voertuigen zijn bijvoorbeeld stapelaars geschikt als er geen oprijplaat beschikbaar is
 • Om de ontvangen goederen naar tafels of andere functionele oppervlakken te brengen voor inspectie, kunnen schaar heftrucks of heftafels een verstandige investering zijn. Ze transporteren zware ladingen ergonomisch naar de gewenste hoogte
 • Voor het verplaatsen van gepalletiseerde goederen zijn laagheffende palletwagens ideaal; voor bijzonder zware goederen of voor continu gebruik kunnen elektrische palletwagens overwogen worden, omdat ze werkprocessen automatiseren, tijd besparen en daardoor efficiënter werken mogelijk maken
 • Vervoerwagens, steekwagens of dolly’s kunnen ook worden gebruikt om geleverde goederen te vervoeren