Doorgaan naar inhoud

Laadhulpmiddelen

Laden van vrachtwagens met laadhulpmiddelen en goederen

Laden van vrachtwagens met laadhulpmiddelen en goederen

In de logistiek vormen laadapparatuur of laadhulpmiddelen (LHM) de laadeenheden voor verder transport. Hieronder vallen pallets, containers, gaaskooien en tanks. Laadhulpmiddelen spelen een cruciale rol voor transportbedrijven en bedrijven in de logistieke, productie- en dienstensector bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken.

Definitie

Een laadhulpmiddel is een product dat wordt gebruikt bij de behandeling van goederen voor transport of opslag. Ze helpen om de afzonderlijke te vervoeren goederen samen te voegen tot grotere en samenhangende transport- en opslag eenheden. Het transport vindt plaats met behulp van laagheffende palletwagens, stapelaars und vorkheftrucks. Laadhulpmiddelen wordt vaak opgeslagen in palletstellingen en hoogbouwstellingen.

Andere namen voor laadhulpmiddelen zijn opslaghulpmiddelen, laadmiddelen, transporthulpmiddelen of transportmiddelen.

Laadhulpmiddelen zijn onder andere europallets, wegwerppallets, containers, gaaskooien, big packs en containers voor vloeistoffen.

Soorten laadhulpmiddelen

In de praktijk gebruiken bedrijven een grote verscheidenheid aan laadhulpmiddelen. Ze brengen de vracht veilig op weg, zorgen voor ruimtebesparende opslag en optimaliseren de materiaalstroom.

Pallets

Pallets maken het heel gemakkelijk om kleine items zoals kartonnen dozen te consolideren. Idealiter zijn de kartonnen dozen en andere verpakkingen zo ontworpen dat de getransporteerde goederen op de pallet kunnen worden gerangschikt en gestapeld met optimaal gebruik van de ruimte. Verpakkingsmaterialen zoals spanbanden of stretchfolie worden gebruikt om een veilige en stabiele laadeenheid te creëren.

Naast dozen zijn ook vaten en zakken geschikt om op pallets te stapelen. Het laadpersoneel gebruikt extra hulpmiddelen zoals randbeschermers of sjormaterialen voor verdere bescherming.

Pallets behoren tot de groep transportmiddelen met een dragende functie.

Gaaskooien

Gaaskooien bieden speciale bescherming voor de te vervoeren goederen. Ze zijn gemaakt van metaal en zijn zeer robuust. Hierdoor zijn ze geschikt voor het vervoer van gevoelige goederen.

Gaaskooien en de volgende containers zijn opslaghulpmiddelen met een omsluitende of afsluitende functie.

ISO containers

Dit zijn gestandaardiseerde containers met een grote capaciteit. Ze zijn geschikt voor het laden, transporteren, opslaan en lossen van een grote verscheidenheid aan goederen. Klassieke zeevrachtcontainers zijn ISO-containers.

Bulkcontainers

Bulkcontainers kunnen net als standaard containers worden gebruikt. Ze bieden ook de mogelijkheid om bulkgoederen op te slaan door ze via openingen aan de bovenkant met slangen te vullen. Losse opslag van zakken is ook mogelijk

Andere

Andere laadhulpmiddelen zijn big packs voor het laden van bulkgoederen en tanks in verschillende vormen en maten voor het vervoeren en opslaan van vloeistoffen.

Voordelen en nadelen

De uitdaging in de logistiek is dat veel geproduceerde goederen te klein zijn voor transport, dat hun verpakking ongeschikt is of dat ze te duur zijn om afzonderlijk te verzenden. Laadhulpmiddelen lossen dit probleem op door verschillende goederen van klein formaat te combineren in één grotere laadeenheid.

Elk laadhulpmiddel is echter alleen geschikt voor een bepaald type goederen. Gaaskooien bijvoorbeeld beschermen de goederen zeer goed en zijn uitstekend stapelbaar, maar er kunnen geen bulkgoederen in. Het bedrijf moet daarom verschillende laadhulpmiddelen gebruiken voor verschillende goederen. Dit maakt de logistiek ingewikkelder, vooral voor bedrijven die veel verschillende goederen produceren.

Veiligheid

Lading vastzetten op vrachtwagens

Vastzetten van laadhulpmiddelen op vrachtwagens

Voor transport over de weg en andere transportroutes is het veilig bundelen van stukgoederen door de verzender, bijvoorbeeld met behulp van spanbanden, van cruciaal belang. Dit houdt onder andere in dat ervoor gezorgd moet worden dat er geen goederen van de vrachtwagen vallen en dat er geen veiligheidsrisico is voor andere weggebruikers.

Ladingpersoneel en chauffeurs moeten daarom voldoende kennis hebben van de juiste selectie en het juiste gebruik van laadapparatuur. De vereisten die zijn vastgelegd in verschillende wetten, richtlijnen en voorschriften zijn hierbij van cruciaal belang.