Doorgaan naar inhoud

Constructie DIN EN 1570 (schaarheftafelwagen)

din en 1570

Verrijdbare heftafels in gebruik voor orderverzamelen

DIN EN 1570-1 is een Europese norm die de veiligheidseisen beschrijft voor heftafels. De norm heeft voornamelijk betrekking op het heffen en laten zakken van goederen.

DIN EN 1570 en heftafels

DIN EN 1570 beschrijft de veiligheidseisen voor industriële heftafels met betrekking tot het heffen en/of laten zakken van goederen en bedieners. Het is een aanvulling op de Machinerichtlijn 2006/42/EG en is van toepassing op heftafels die niet door vaste haltes gaan.

Tussen haakjes: als er meer dan twee stopplaatsen worden genaderd, kunnen heftafels in sommige gevallen ook vallen onder de regelgeving voor liften - EN 81 of 1570-2/ 1570-3.

Heftafels zijn hulpmiddelen voor het heffen en laten zakken van lasten. Ze worden gebruikt als hefvloer, hefplatform of hefplateau en zijn te vinden op verschillende gebieden van intralogistiek. Ze worden vaak uitgevoerd als schaarheftafels.

Veiligheidseisen

DIN EN 1570 is uitgegeven door het CEN (European Standards Committee). DIN EN 1570 specificeert onder andere de volgende veiligheidsmaatregelen voor heftafels.

 • Dodemansschakelaar: de heftafel mag alleen omhoog of omlaag worden gebracht als een bijbehorende knop is ingedrukt.
 • Noodstop: elke heftafel moet een noodstopschakelaar hebben.
 • Er moet een veiligheidscontactlijst aan de onderkant van elk plateau van de heftafel zijn bevestigd. Bij contact hiermee moet het dalen onmiddellijk gestopt kunnen worden - bijvoorbeeld als de voetafstand niet in acht wordt genomen.
 • Als er mensen op het plateau van de heftafel lopen, moet ervoor worden gezorgd dat het plateau droog en niet glad is. Het installeren van een traanplaat kan hierbij helpen.
Gegolfde of traanplaten zijn platen van staal, roestvrij staal, aluminium of iets dergelijks met een diagonaal geribbeld patroon. Naast de versiering is het resultaat een verbeterde slipweerstand.
 • De maximale hefsnelheid is 115 m/s.
 • Onderhoudssteunen moeten worden gebruikt om zakken te voorkomen tijdens service- en onderhoudswerkzaamheden aan de heftafel.
 • Een pijpbreuk veiligheidsklep kan worden gebruikt om zakken te voorkomen als gevolg van defecte of lekkende pijpen of slangen.
 • Overdrukventielen beschermen de heftafel tegen overbelasting.

Heftafels en schaarheftafels - trolleys

Heftafels hebben een plateau dat dient als basis of werkblad. Ze kunnen worden opgetild tot een hoogte van 900 mm. Er kunnen lasten tot 500 kg op worden geplaatst.

Schaarhefwagens zijn industriële transportvoertuigen - voor vlakke oppervlakken - met een heffunctie. Ze kunnen worden gebruikt om ladingen op te tillen en te transporteren. De heffunctie is gebaseerd op twee x-vormige schaarbalken. Er zijn modellen met of zonder elektrische aandrijving. De hefhoogte komt meestal overeen met die van een klassieke werktafel van 800 - 900 mm, met een hefvermogen van 150 kg tot 1000 kg.

Verschil met de heftafel:als een bepaalde hefhoogte wordt overschreden, functioneert de schaarhefwagen als een stationaire heftafel of heftafel trolley. De maximale hoogte van heftafels is 900 mm, die van schaarhefwagens.

 • Schaarhefwagens combineren de voordelen van palletwagens, mobiele heftafels en mobiele hefplatforms.
 • Schaarhefwagens worden gebruikt om gepalletiseerde goederen te transporteren. Ze zijn geschikt als in hoogte verstelbaar werkplatform voor ergonomisch werken.
 • Ze worden gebruikt bij het uitnemen en aanvoeren van goederen, bij het bevoorraden van schappen, het verzamelen van goederen of het transporteren van goederen.

  Heftafels en ook schaarheftafel trolleys worden gebruikt in de commerciële sector. Ze worden gebruikt om het werk op verschillende hoogtes te vergemakkelijken en de werkplek ergonomisch te maken. Ze zijn ook populair voor laadprocessen.