Doorgaan naar inhoud

Veldlast

Feldlast

Veldlast: belasting van een palletstelling

Termen als veldlast, vaklast en capaciteit worden vaak gebruikt in verband met opslagstellingen, vooral palletstellingen. Wat veldlast in deze context betekent, wordt uitgelegd in dit artikel.

Definitie

De veldlast beschrijft het maximale draagvermogen van een hele legbordstelling. Dit loopt van stelling tot stelling. Het is de som van de afzonderlijke vaklasten. De overeenkomstige draagcapaciteit van de respectieve legborden kunt u vinden in de gebruiksaanwijzing.

Vaklast versus veldlast

  • Vaklast: het maximale gewicht dat op het afzonderlijke legbord compartiment of de afzonderlijke legplank rust, wordt de legbord belasting genoemd. De som van de vaklasten mag de veldlast niet overschrijden.
  • Veldlast: het totale draagvermogen van een stelling travee, d.w.z. de belasting tussen twee staanders. Het eigen gewicht is hier niet inbegrepen.

Het weten waard

    • Een fundamentele voorwaarde voor het werken met palletstellingen is de gelijkmatige verdeling van ladingen. Deze moeten zowel binnen een compartiment als binnen een vak dienovereenkomstig worden geladen.
    • Het
totaal van de vaklasten kan theoretisch de capaciteit van de veldlast overschrijden
    ! In dit geval moet u de planning herschikken door de veldlast te verminderen, omdat de som van de compartiment belastingen de veldlast niet mag overheersen.