Doorgaan naar inhoud

Kosten van palletstellingen

Palletstellingen

Palletstellingen van verschillende hoogtes

Palletstellingen worden vaak gebruikt in magazijnen of productieruimten. Ze worden gebruikt om gepalletiseerde goederen en stukgoederen op te slaan, evenals gaaskooien en andere kunststof bakken. De kosten van palletstellingen variëren en worden beïnvloed door verschillende factoren.

Palletstellingen - Algemeen

Palletrekken zijn een ideaal opslagsysteem om de ruimte in het magazijn optimaal te benutten. Het verticaal benutten van ruimte biedt een beslissend voordeel. Eenheidsladingen, gepalletiseerde goederen, gaaskooien en plastic containers kunnen veilig worden opgeslagen en zijn altijd toegankelijk. Dit feit draagt al bij aan efficiënt magazijnbeheer. Meer voordelen vind je hier in ons artikel. In de regel worden palletwagens en vorkheftrucks gebruikt voor het werken op en met palletstellingen.

Onderdelen en eigenschappen

Palletstellingen bestaan over het algemeen uit dwarsbalken, dwarsstutten en langsbalken, doordrukbare veiligheidsrails, stellingbeschermers en planken.
Dankzij de stabiele constructie kunnen er in de palletstellingen laadeenheden tot 1500 kg per stuk worden geplaatst. Theoretisch zijn er geen grenzen aan de lengte, omdat ze steeds opnieuw kunnen worden uitgebreid. Palletstellingen kunnen worden gebouwd in hallen tot 40 meter hoog. Dit zijn echter automatisch bediende stellingen. Palletstellingen zijn meestal tussen de 2,5 m en 7,5 m hoog. In grotere magazijnen worden ontwerpen tot 18 meter breed gebruikt. De diepte is ongeveer 1100 mm. Er kunnen meerdere legbord niveaus worden geïnstalleerd - meestal tussen 2 en 5. De rekken kunnen verder worden uitgebreid met accessoires. Dit zijn bijvoorbeeld legborden, opslagborden, aanrijbeveiliging, rollenbaan segmenten en nog veel meer.

Prijs van een palletstelling

Het is niet mogelijk om een concreet antwoord te geven op de vraag hoeveel een palletrek kost, omdat de prijs door verschillende factoren wordt bepaald. Ruwweg beginnen de kosten van een palletrek bij ongeveer €250 en eindigen ze bij ongeveer €1500. Hier zijn een paar criteria die de kosten van een palletrek beïnvloeden en vuistregels.

 • Dimensie: hoe groter de rekken - hoger, langer, meerdere naast elkaar - hoe duurder de opslagapparatuur
 • Draagvermogen: hoe zwaarder de lading, hoe duurder de rekken
 • Paar legborden per veld
 • Aantal pallets per veld
 • Aanvullende stellingen voor uitbreidingen zijn over het algemeen goedkoper dan de basisstellingen
 • Bijkomende kosten voor: schapbeschermers, legborden, doorschuifbeveiliging en gaaslegborden
 • Voor gebruik binnen of buiten

Latere en bijkomende kosten

Met kosten die kunnen ontstaan na de ingebruikname van palletstellingen in het magazijn moet al rekening worden gehouden tijdens de planningsfase. Hier volgt een kort overzicht van mogelijke kosten:

 • Bedrijfskosten: onderhoud, service, onderhoud bij schade of na intensief gebruik
 • Schoonmaakkosten
 • Inspectiekosten: palletstellingen moeten wettelijk regelmatig onderhouden en gekeurd worden
 • Palletstellingen worden meestal bediend met industriële transportvoertuigen. Dit feit moet ook bij de kosten worden opgeteld.