Doorgaan naar inhoud

Masten

Stapelaar met monomast

Stapelaar met monomast

Bij het kiezen van de juiste stapelaar, kunt u kiezen uit verschillende soorten masten. Elke variant heeft speciale voordelen, afhankelijk van de vereiste toepassing - monomast, simplexmast, duplexmast en triplexmast

Monomast

Een monomast is een mast met één kolom die in het midden van het apparaat is geplaatst. Aangezien dit ontwerp niet dezelfde stabiliteit kan bereiken als duplex- en triplexmasten, kunnen met deze variant alleen relatief lage hefhoogtes (tot ongeveer twee meter) worden bereikt.

Voordelen van de monomast
  • Dankzij de relatief smalle mast heeft de bestuurder altijd duidelijk zicht op de geladen goederen en hun omgeving, waardoor het gemakkelijker is om veilig te werken, vooral in kleine ruimtes.
  • Doordat de mast in het midden van het apparaat is geïnstalleerd, heeft de bestuurder gemakkelijke toegang tot de geladen goederen vanuit verschillende hoeken en kan hij gemakkelijk rond het apparaat bewegen. Dit is vooral een voordeel wanneer de stapelaar gebruikt wordt als mobiele werktafel of voor orderverzamelen.
  • De mast schuift niet uit, d.w.z. de maximale hoogte van het apparaat verandert niet tijdens het heffen - perfect voor gebruik bij lage plafonds.
  • De monomast is veel lichter dan andere typen stapelaars en kan daarom ook op tussenverdiepingen en dergelijke worden gebruikt vanwege het lichtere gewicht.

Simplexmast

Een meeloopstapelaar met een simplexmast bestaat uit een mast met een buitenste vast frame en een hefslede. Dit type mastprofiel is stabieler dan een mast met één kolom en wordt daarom meestal gebruikt om hogere hefcapaciteiten te bereiken. Bovendien kan het ontwerp van de simplexmast worden versterkt, zodat de hele meeloopstapelaar kan worden gekraant, d.w.z. opgetild met de juiste takel. Net als bij de enkele mast verandert de totale hoogte van een palletwagen met simplexmast niet tijdens het gebruik. Enkelvoudige masten worden over het algemeen gebruikt voor hefhoogtes tot 1,6 meter en zijn geschikt voor werkzaamheden in magazijnen, voor het laden en lossen van vrachtwagens of voor orderverzamelen.

Duplexmast

Een tweetraps mast met dubbele hydrauliek wordt een duplexmast genoemd. Deze bestaat uit een vaste mast en een tweede, uitschuifbare frameconstructie waarop de hefwagen met vorken staat. Deze telescopische mast kan middelgrote hefhoogtes bereiken, meestal tot 3,5 meter. Als het apparaat ook een vrije heffing heeft, gaat eerst de hefwagen omhoog voordat de binnenste hefmast vanaf een bepaalde hoogte uitschuift en uiteindelijk de maximale hefhoogte bereikt.

Triplexmast

Net als de duplexmast is de triplexmast een telescopische, aparte frameconstructie die in elkaar geschoven wordt, hoewel deze alleen voorkomt op elektrische stapelaars. Deze mast heeft echter een drietraps ontwerp en kan hefhoogtes van meer dan zes meter bereiken. Stapelaars van dit ontwerp hebben altijd een volledige vrije heffing en kunnen daarom ook bij lage plafondhoogtes gebruikt worden.

Wat valt er nog meer te overwegen?

De vrije heffunctie

Naast de verschillende soorten masten is één kenmerk in veel gevallen ook cruciaal - de vrije heffunctie. Dit geeft de hefhoogte aan die een stapelaar kan bereiken voordat de mast uitschuift. Dit kan van belang zijn als het apparaat op verschillende locaties met verschillende plafondhoogtes gebruikt moet worden, bijvoorbeeld niet alleen in het magazijn, maar ook voor het laden/lossen in vrachtwagens of bij het rijden door boogdoorgangen.

Dit kan tot problemen leiden als de palletwagen met geladen goederen plotseling 20 cm hoger wordt. Het is daarom zinvol om vooraf te overwegen of een zogenaamde transportvrije lift al aan de eisen voldoet of dat een palletwagen met een volledige vrije heffing nodig is.

De transportvrije heffing verwijst naar een relatief lage vrije heffing (meestal 20 cm tot 1 meter), die toch voldoende is om geladen goederen te verplaatsen. Bij een volledig vrije heffing kan het hefwagentje tot de hoogte van de buiten frameconstructie worden geheven voordat de binnenmast(en) uitschuift (uitschuiven).