Doorgaan naar inhoud

Afmetingen palletwagen

Technische tekening van een palletwagen

Technische tekening van een palletwagen

De standaard palletwagen afmetingen zijn gebaseerd op de gestandaardiseerde afmetingen van de Europool pallets. De breedte van het opslagpad, de vereiste hefhoogte en de plafondhoogte van het geplande gebruiksgebied zijn ook doorslaggevende indicatoren. De afmetingen van de palletwagen voor de EPAL1 (1200 x 800 mm), beter bekend als Europallet, zijn bijzonder gangbaar. De standaard palletwagen afmetingen van de vork zijn 1150 mm lang en 480 tot 545 mm breed. Palletwagens met andere afmetingen zijn ook verkrijgbaar.

Lengte palletwagen

De afmetingen van de palletwagen spelen een grote rol bij de wendbaarheid van de industriële transportvoertuigen. In de productbeschrijvingen van de meeste fabrikanten verwijst de lengte alleen naar de lengte van de vork. De vrije ruimte tussen twee opslageenheden is de breedte van het gangpad. De afmetingen van de palletwagen en de draaicirkel van het gekozen model moeten nauwkeurig en snel manoeuvreren in deze ruimte mogelijk maken. Als industriële trucks worden gebruikt in vrachtwagens of goederenliften, is wendbaarheid essentieel. Als algemene regel geldt: hoe kleiner de breedte van de palletwagen of stapelaar, hoe sneller ze gedraaid en gemanoeuvreerd kunnen worden:

 • Stapelaars met drie wielen bieden een groot voordeel door een direct bestuurbaar achterwiel; hun draaicirkel is slechts iets langer dan de totale lengte van de truck
 • Stapelaars met drie wielen verdelen het gewicht over nog één extra wiel, maar hun draaicirkel is aanzienlijk groter
 • Elektrische palletwagens en handmatige palletwagens zijn wendbaarder dan stapelaars

Totale lengte

Maar om te bepalen of een model geschikt is voor de breedte van het gangpad in het magazijn, is de totale lengte van het apparaat belangrijk. Dit beschrijft de lengte van de vork inclusief het voorste gedeelte, dus de afmetingen van de bedieningseenheid.

Lengte van de vork

Hoewel de afmetingen van de voorkant aanzienlijk variëren afhankelijk van de fabrikant, zijn de lengten van de vorken relatief vast met afmetingen tussen 800 en 2400 mm. De meeste palletwagens hebben afmetingen waarin europallets passen. Er zijn echter speciale afmetingen mogelijk om aan specifieke eisen te voldoen.

Breedte palletwagen

De breedte van de palletwagen is net zo belangrijk als de lengte. Deze industriële transportvoertuigen zijn zeer goed in krappe ruimtes zoals containers, vrachtwagens of goederenliften, omdat ze minder ruimte innemen dan vorkheftrucks. Ze bieden echter minder stabiliteit in bochten en zijn niet zo comfortabel bij het manoeuvreren met zware ladingen als modellen met een bredere spoorbreedte en vorkbreedte.

Totale breedte

De afmetingen van de palletwagen in de breedte en in de lengte moeten afzonderlijk worden bekeken voor de voorkant en de vorken. Terwijl bij een eenvoudige pompwagen is de vork is meestal het breedste deel van het apparaat, de afmetingen van de palletwagen worden meestal in de breedte bepaald door de voorste carrosserie.

Sommige modellen pallettrucks zijn speciaal ontworpen voor het gebruik van speciale pallets of het dwars oppakken van europallets. De breedspoor stapelaar heeft bijvoorbeeld een grotere totale breedte dan conventionele palletstapelaars en pallettrucks met lage hefhoogte.

Breedte vork

Het transportmedium dat verplaatst moet worden, bepaalt de vereiste grootte van de vork. Een vorkbreedte van 160 mm is meestal standaard voor een gestandaardiseerde Euro-pallet.

Draagbreedte palletwagen

 • De standaard breedte van het vorkenbord van palletwagens is 520 - 540 mm: Transport van europallets
 • Speciale maat small: bijzonder smalle vorkdragerbreedte van 380 - 450 mm: dozen, boxen, displaypallets, halve en kwartpallets
 • Speciale maat large: extra breed vorkenbord met een breedte van 670 - 685 mm: brede pompwagens hebben een grotere afstand tussen de vorken en zijn geschikt voor het oppakken van pallets met speciale afmetingen, zoals pallets met een te grote breedte en lengte, voor het oppakken van meerdere pallets tegelijk en voor dwarsopname.

Hoogte palletwagen

Bouwhoogte

De totale hoogte van de industriële transportvoertuigen is bij lage palletwagen minder belangrijk dan bij stapelaars. De hoogte van de ingeschoven liftmast bepaalt bijvoorbeeld de toegankelijkheid van: deuren, gangpaden, vrachtwagen laadruimtes en goederenliften

Hefhoogte

Terwijl laagheffende palletwagens de vorken tot maximaal 220 mm heffen, vervangen elektrische palletstapelaars met hefhoogtes tot 5,6 meter vorkheftrucks en bedienen ook hogere stellingen. Handmatige stapelaars kunnen hoogtes tot drie meter bereiken. De hoogte van de ruimte kan de hefhoogte beperken omdat de mast uitsteekt.

Een belangrijk selectiecriterium in magazijnen met lage plafondhoogtes is de zogenaamde vrije hefhoogte. De vrije hefhoogte verwijst naar de maximale hefhoogte die een stapelaar kan bereiken zonder dat een verlengde hefmast de hoogte van de stapelaar vergroot.

Bodemspeling

Als de afstand tussen de vloer en de vorken klein is, zullen zelfs kleine oneffenheden ervoor zorgen dat de truck de grond raakt. De bodemspeling van laagheffende paletwagens neemt toe bij het heffen van ladingen. Bij stapelaars of heftrucks daarentegen blijft de bodemvrijheid altijd gelijk, tenzij het model een initiële heffunctie heeft. Voor magazijnen met hellingen onder een ongunstige hoek zijn pallettrucks met heffunctie beschikbaar om de overgang van vlak naar helling te compenseren.

Gewicht palletwagen

Eigen gewicht

Het gewicht van het apparaat is belangrijk in verhouding tot de grootte van de pallettruck. De vloer moet voldoende draagvermogen hebben om het totale gewicht van de palletwagen te kunnen dragen. Dit is vaak relevant voor tussenliggende niveaus. Het totale gewicht wordt berekend uit het eigen gewicht plus de maximale belasting.Deze waarde is ook relevant voor de maximale lading van het voertuig wanneer palletwagens op een vrachtwagen worden vervoerd. Hoe lager het eigen gewicht van de palletwagen, hoe meer capaciteit er overblijft voor de lading.

Bodemgesteldheid

De specifieke wieldruk is afhankelijk van het type wielen. Hoe meer grondcontact de wielen hebben, hoe lager de belasting op de grond. Bovendien maken grote wielen het werk gemakkelijker omdat de rolweerstand lager is. Tandemwielen worden sterk aanbevolen om de vloer te beschermen en de belasting gelijkmatiger te verdelen. Zeer gevoelige bodembedekkingen zijn:

 • Asfalt
 • Hout
 • Tegels, keramiek, klinkers
 • Vinyl en PVC

Wielen

De wielen van een handpalletwagen moeten duurzaam, onderhoudsvrij, zacht voor de vloer en bestand tegen olie en chemicaliën zijn. De volgende materialen worden vaak gebruikt:

Polyurethaan
 • Soepele loop
 • Lage rolweerstand
 • Zacht voor de vloer
 • Bestand tegen oliën en vetten en sommige zuren en logen
Polyamide/nylon
 • Lage rolweerstand
 • Zacht voor de vloer
 • Geschikt voor harde vloeren
 • Bestand tegen oliën en vetten en tegen zuren en logen
Massief rubber
 • Soepele loop
 • Goede grip, zelfs op natte, gladde en ongelijke vloeren
 • Schokdempend
 • Hoge chemische weerstand