Doorgaan naar inhoud

Inrijstellingen

Opslagwerkzaamheden aan het kanaalrek volgens het LIFO-principe

Opslagwerkzaamheden aan het kanaalrek volgens het LIFO-principe

Inrijstellingen zijn stellingen die bestaan uit meerdere kanalen die naast en boven elkaar zijn geplaatst. Een vorkheftruck rijdt in deze kanalen en plaatst de pallets erop. Dit maakt een zeer ruimtebesparende en compacte opslag van pallets mogelijk. De inrijstelling combineert de voordelen van blokstapeling en stellingopslag.

Gebruik

Bij inrijstellingen rijdt een vorkheftruck door de kanalen. Daar worden de pallets op steunrails geplaatst die aan beide zijden van het kanaal zijn bevestigd. Door hun ontwerp zijn inrijstellingen bijzonder geschikt wanneer de opslagruimte gemaximaliseerd moet worden en goederen op een ruimtebesparende manier opgeslagen moeten worden. Het gebruik van inrijstellingen is ook praktisch in de volgende situaties:

  • Opslag van gevoelige goederen
  • Kleine tot middelgrote reeks artikelen
  • Grote hoeveelheden van één artikel
  • Opslag van artikelen met een lage omloopsnelheid en een langere opslagtijd

Inrijstellingen versus doorrolstellingen

De twee soorten stellingen verschillen wat betreft toegankelijkheid. De doorrolstelling is van beide kanten toegankelijk. Goederen kunnen worden behandeld volgens het FIFO-principe - first in first out. Goederen die eerst aan de ene kant zijn opgeslagen, kunnen ook eerst aan de andere kant van het doorrolrek worden verwijderd. Deze optie is niet beschikbaar bij inrijstellingen. Hier wordt het LIFO principe - last in first out - toegepast. Wat het laatst is opgeslagen, wordt het eerst opgehaald. In principe bieden de twee soorten stellingen echter dezelfde voordelen.

Voordelen en nadelen

  • Compacte en ruimtebesparende opslag van goederen
  • Maximaal gebruik van opslagcapaciteit
  • Optimaal voor breekbare en/of onstabiele voorwerpen, evenals ongelijk beladen pallets
  • Hoge verwerkingscapaciteit
  • Niet uitvoerbaar met het FIFO-principe

Eén nadeel is dat er geen directe toegang is tot alle pallets, maar alleen tot de pallets die het laatst zijn opgeslagen - hier wordt dus alleen het LIFO-principe gebruikt. Bovendien moet de opslag van beneden naar boven gebeuren en het ophalen van boven naar beneden. Anders botst de heftruckmast tegen de goederen die bovenaan zijn opgeslagen.