Pushback stellingen
Pushback stellingen verwijzen naar een mobiel rekken systeem dat wordt geladen en gelost volgens het Last-In-First-Out (LIFO)-principe.
Functie van pushback stellingen
Lading: pushback stellingen worden geladen met behulp van duwkracht. De vorkheftruck duwt de reeds geladen laadeenheid naar achteren. Hierdoor ontstaat ruimte voor de nieuwe laadeenheid. In het Engels wordt hiervoor de term push-back gebruikt.
Lossen: bij het lossen van een pushback stelling wordt de zwaartekracht gebruikt. De banen van de pushback stelling staan iets schuin. Zodra een laadeenheid is verwijderd, schuift de laadeenheid in de volgende positie op een gecontroleerde manier naar de lospositie.
Pushback stelling en LIFO
Pushback stellingen komen overeen met een typische opslagstrategie en worden gevuld en geleegd volgens het LIFO-principe (Last-In-First-Out): De items worden zowel opgeslagen als opgehaald aan één kant van de pushback stelling.
Voordelen van de pushback stelling
- Compact en ruimtebesparend
- Optimaal ruimtegebruik
- Grootte opslagcapaciteit
- Korte laad- en lostijden
- Efficiënt opslaan en ophalen, omdat de goederen automatisch op hun plaats glijden
- Makkelijk te combineren met andere opslagsystemen
- Veelzijdig in gebruik
- Gemakkelijke controle over voorraadniveaus
- Verhoogde veiligheid voor het personeel
Soorten pushback stellingen
Pushback stelling op transportstellingen: elke pallet - behalve de laatste - wordt op een stelling geplaatst. Deze staat iets schuin omhoog en wordt geleid op rails.
Pushback stelling op rollen: De pallets worden verplaatst via rollenbanen die zijn verankerd aan een licht hellende structuur.
Pushback stelling versus doorrolstelling
- Pushback stelling - LIFO: Last-In-First-Out
- Doorrolstelling - FIFO: First-In-First-Out
Bij doorrolstellingen wordt één gangpad gebruikt voor het laden en het tegenoverliggende gangpad voor het lossen. Pushback stellingen worden geladen en gelost vanuit slechts één gangpad.