Doorgaan naar inhoud

Doorrolstelling

Vorkheftruckwerkzaamheden aan de doorrolstelling

Laden en lossen in de doorrolstelling

Een doorrolstelling is een stelling die aan de ene kant met goederen kan worden geladen en aan de andere kant kan worden verwijderd. De goederen worden van het ene uiteinde van de doorrolstelling naar het andere verplaatst met behulp van aandrijfelementen of zwaartekracht- en rollenbanen.

Gebruik

Doorrolstellingen zijn geschikt voor grote hoeveelheden van een artikel met een over het algemeen klein assortiment. Het gebruik van doorrolstellingen is ook geschikt als een of meer van de volgende punten van toepassing zijn:

  • Magazijnen moeten optimaal worden benut
  • Goederen moeten altijd beschikbaar en toegankelijk zijn
  • Meerdere pallets van hetzelfde product moeten volgens type worden opgeslagen
  • Logistieke processen moeten duidelijk gestructureerd zijn

Doorrolstellingen en opslagmethoden

FiFo-principe: First-In-First-Out. De goederen die als eerste zijn opgeslagen, worden via rollenbanen of andere aandrijf eenheden naar de andere kant van de doorrolstelling getransporteerd en worden ook als eerste verwijderd.

LiFo-principe: Last-In-First-Out. De items die als laatste zijn opgeslagen, worden ook als eerste verwijderd. Dit betekent dat de goederen aan de ene kant van het schap worden opgeslagen en naar de andere kant worden getransporteerd. Met dit principe worden de artikelen verwijderd van de kant waar ze waren opgeslagen. Dit betekent dat het laatst opgeslagen item het eerst verwijderd kan worden. De pallets worden met een vorkheftruck tegen de helling in het kanaal van de doorrolstelling geduwd. Dit type stelling wordt daarom ook wel induwstelling genoemd.

Voordelen

  • Directe toegang: goederen zijn direct toegankelijk aan beide uiteinden van de schappen - zowel FiFo als LiFo. Dankzij de aandrijf eenheden worden verwijderde goederen automatisch aangevuld. Een reserve is gegarandeerd als er voldoende items beschikbaar zijn.
  • Ruimtewinst: compacte opslag leidt tot een winst aan opslagruimte tot 60%.
  • Efficiënter werken: opslag- en ophaalgangen zijn strikt gescheiden, wat onderbrekingen in de werkzaamheden voorkomt. De hogere orderverzamel prestaties verhogen ook de doorvoer. Korte transporttijden verbeteren de productiviteit.

Uitbreidingen

Tracking stops aan de uitneemzijde zorgen ervoor dat de goederen zonder ophopende druk door vorkheftrucks kunnen worden uitgenomen. Zo kan schade worden voorkomen. Opklapbare rollenbanen maken het gemakkelijk om onder de stellingen schoon te maken. Dit is essentieel voor bedrijven die met voedsel werken. Maar ook in de farmaceutische industrie, waar hygiëne en reinheid erg belangrijk zijn.