Doorgaan naar inhoud

FIFO (First In - First Out)

FIFO Prinzip

Goederenafvoer volgens het FIFO-principe

FIFO is de afkorting voor First In - First Out. Deze term staat voor een magazijnstrategie die helpt om het magazijn te organiseren. De strategie bepaalt waar en hoe de goederen worden opgeslagen en in welke volgorde ze mogen worden weggehaald voor productie.

Definitie

First In First Out wordt in de logistiek gekenmerkt door het feit dat de goederen die als eerste zijn opgeslagen, als eerste weer worden weggehaald en gebruikt. Kortom: goederen die als eerste zijn opgeslagen, komen er als eerste weer uit.

Gebruik

De FIFO-methode wordt gebruikt op gebieden waar goederen een houdbaarheidsdatum hebben en kunnen bederven. Bijvoorbeeld in de voedselindustrie. Hier moet de houdbaarheidsdatum in acht worden genomen om de kwaliteit van het voedsel te garanderen.

Uitweiding houdbaarheidsdatum De houdbaarheidsdatum is een label dat op levensmiddelen moet worden aangebracht. Het geeft aan tot wanneer het betreffende product kan worden geconsumeerd als het op de juiste manier wordt bewaard zonder dat de smaak verandert of er gezondheidsrisico's ontstaan. De houdbaarheidsdatum wordt bepaald door de fabrikant. De etikettering moet de tekst "ten minste houdbaar tot [DD.MM.JJJJ]" bevatten. Als deze zin niet wordt gecombineerd met de datum, moet er een verwijzing zijn naar de locatie van de houdbaarheidsdatum - "Zie onderkant/flessenhals/deksel" of iets dergelijks. Er zijn drie uitzonderingen op het type label:

  • Als het product langer dan 18 maanden houdbaar is, moet de aanduiding als volgt luiden: "ten minste houdbaar tot het einde van [jaar]"
  • Als het product niet langer dan drie maanden houdbaar is, hoeft er geen jaartal vermeld te worden
  • Als het product langer dan drie maanden houdbaar is, hoeft de dag niet vermeld te worden

First In First Out in het magazijn

Het FIFO-principe is compatibel met de volgende opslagtechnologieën: