Doorgaan naar inhoud

Draaicirkel van de palletwagen

Draaicirkel van een laagheffende palletwagen

Draaicirkel van laagheffende palletwagens

De grootte van de draaicirkel van een palletwagen hangt af van de afmetingen en het ontwerp van de industriële transportvoertuigen. De draaicirkel is daarom een beslissende factor voor de wendbaarheid van pallettrucks, vorkheftrucks en meeloopstapelaars. In de regel komt de totale lengte van het transportmiddel ongeveer overeen met de draaicirkel.

Definitie

De draaicirkel is het resultaat van de delen van een voertuig die het verst naar buiten staan wanneer het vooruit rolt met maximale stuuruitslag. De diameter van de draaicirkel is ook een maat voor de wendbaarheid van het voertuig.

Hoe kleiner de breedte en lengte van een industriële transportvoertuig, hoe kleiner de draaicirkel en hoe sneller er gerangeerd en gemanoeuvreerd kan worden.

Gebruik

Een kleine draaicirkel is vooral voordelig als de ruimte in het magazijn beperkt is. Een kleine draaicirkel gaat ook hand in hand met een grote wendbaarheid. Deze eigenschappen zijn vooral aantrekkelijk op de volgende gebieden:

 • In smalle gangpaden: Supermarktschappen, magazijngangen
 • Op laadplaatsen van vrachtwagens
 • In ruimtes met weinig vrije ruimte: diepvriesruimtes, laboratoria
 • In goederenliften

 • Palletwagen versus heftruck

  Bij een vorkheftruck ligt het zwaartepunt van de lading aan de voorkant. Daarom moet er voldoende groot contragewicht beschikbaar zijn. In elektrische vorkheftrucks wordt dit bijvoorbeeld geleverd door de batterij. Om deze reden hebben vorkheftrucks meestal een grotere draaicirkel.

  Bij palletwagens daarentegen ligt het zwaartepunt van de lading binnen de contour. Dit resulteert in een zeer kleine draaicirkel, waardoor de bestuurder van een pallettruck gemakkelijk kan manoeuvreren en manoeuvreren, zelfs in krappe ruimtes.

  Modellen

  • Driewielvorkheftrucks hebben een achterwiel dat direct bestuurd kan worden. De draaicirkel is hier slechts minimaal groter dan de totale lengte van de truck.
  • Vierwielvorkheftrucks hebben één wiel meer dan driewielvorkheftrucks. Hierdoor wordt de totale lading over vier wielen verdeeld. De draaicirkel is in dit geval aanzienlijk groter.
  • Elektrische palletwagens en handpallettrucks zijn over het algemeen wendbaarder dan heftrucks.