Doorgaan naar inhoud

Orderverzamelproces

Orderverzamelen en orderverzamelprocessen

Het proces van orderverzamelen in de praktijk

Het proces van orderverzamelen verwijst naar de verschillende processen die kunnen worden gebruikt in orderverzamelen.

Algemene indeling

Het gekozen proces volgt een strategie. Deze bepaalt uiteindelijk het individueel geschikte en geïnstalleerde orderverzamelsysteem, dat weer bestaat uit verschillende technologieën. Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen eentraps- en tweetraps-orderverzamelen.

  • Eentraps orderverzamelen: Artikelen uit een klantorder worden in één keer samengevoegd
  • Tweetraps orderverzamelen: De orders van de klant worden samengevat. De eerste fase bestaat uit het orderverzamelen van identieke artikelen die bij elkaar worden opgeteld uit de verschillende afzonderlijke bestellingen. In de tweede fase worden de individuele artikelen vervolgens toegewezen aan de respectieve individuele bestelling.

Het proces van orderverzamelen - overzicht

Pick-by-Paper: Het eenvoudigste orderverzamelproces wordt gekenmerkt door het pure gebruik van papier. Alle orders worden uitgeprint of opgeschreven op een stuk papier en bevatten de informatie: Opslaglocatie, artikelnummer en hoeveelheid. Deze methode is aanpasbaar, geschikt voor kleine bedrijven met klassieke opslag (stellingopslag), maar vereist veel personeel en geeft niet altijd een actueel overzicht van de materiaalstroom, omdat de gegevens pas in het systeem worden ingevoerd nadat het pickproces is voltooid.

Naast het Pick-by-Paper procesis er nog het papierloze orderverzamelproces.Dit elimineert het gebruik van papier - dat wil zeggen picking lists en picking lists - ten gunste van andere methoden.

Pick-by-Scan/ Pick-by-Barcode/ Pick-by-MDE: MDE staat voor Mobile Data Recording Device en verwijst naar het gebruik van elektronische apparaten in orderverzamelen die de relevante gegevens erin hebben opgeslagen en deze weergeven op een display of touchscreen. De mobiele handcomputers bevatten een 1D of 2D barcodescanner. Communicatie met magazijnbeheersoftware vindt plaats via WLAN. Pickfouten kunnen worden voorkomen en er kan tijd worden bespaard. Bovendien worden de ordergegevens direct doorgestuurd naar een ERP-systeem, zodat het voorraadniveau in realtime kan worden weergegeven.

Pick-by-Voice: de orderverzamelaar is uitgerust met een koptelefoon en een geïntegreerde microfoon - zo ontvangt hij de instructies die nodig zijn voor het verzamelproces. Deze methode werkt in combinatie met MDE-apparaten. Een magazijnbeheersysteemis onmisbaar voor dit orderverzamelproces.

Pick-by-Vision: smartglasses begeleiden de picker door de afzonderlijke bestelstappen. Visuele displays geven de locatie en het aantal items aan. Een groot voordeel is dat de picker beide handen vrij heeft en het foutenpercentage ook erg laag is. Het vergt echter wel oefening om de bril te gebruiken, die ook geschikt moet zijn voor industrieel gebruik. De visuele belasting voor de verzamelaar is hoog.

Pick-by-Light:displays met lichtsignalen zijn bevestigd aan de vakken. Ze leiden de picker naar het schap en geven de hoeveelheid aan die moet worden verwijderd. De foutmarge is erg laag en de leertijd is ook kort, maar de installatie- en onderhoudskosten zijn hoog.

Pick-by-Terminal: De gegevens worden hier verzonden via radio. Het benodigde systeem wordt op een industriële truck gemonteerd en de informatie wordt verzameld met een scanner. Deze methode is vooral geschikt voor omvangrijke en grote voorwerpen. De foutmarge is laag.

Pick-by-RFID: Alle verpakkingen hebben een herschrijfbare transponder met een geheugen voor gegevens en een antenne voor verzending.

Pick-by-Point: Een laser op het gangpad van het schap laat de picker zien in welk compartiment het gewenste artikel zich bevindt. De prestaties zijn erg hoog, maar de installatie- en onderhoudskosten zijn hoog.

Pick-by-Robot: Bij deze orderverzamelmethode voert een orderverzamelrobot de orders uit. Er zijn zowel mobiele robots als vast geïnstalleerde robotsystemen. Een groot voordeel is dat processen worden geautomatiseerd, efficiënter verlopen en de foutmarge over het algemeen erg laag is. Maar robots zijn (nog) niet zo flexibel en adaptief als mensen.

Welk orderverzamelproces voor welk doel?

Er is geen pasklaar antwoord, want het gebruik van orderverzamelprocessen hangt af van bepaalde factoren en wordt bepaald door verschillende omstandigheden.

  • Aantal artikelen, de grootte van het magazijn
  • Artikelkenmerken: grootte, gewicht
  • Bestelhoeveelheid
  • Opslagstrategieën
  • Industrie
  • Resources, zoals tijd, financiën, aantal werknemers

Belangrijk: het doel van alle orderverzamelprocessen is om het orderverzamelpercentage te maximaliseren en de foutmarge te minimaliseren.