Doorgaan naar inhoud

Pakket

pakket

Verschillende artikelen in één doos combineren tot één pakket

De term pakket beschrijft een verzendeenheid die bestaat uit verschillende goederen en die moeten worden verzonden. Deze goederen kunnen worden gebundeld in de vorm van dozen, pallets, containers en gaaskooien of andere om een zogenaamd pakket te vormen.

Definitie

Een pakket (ook wel colli genoemd) volgens DIN 55405 is een eenheid die bestaat uit meerdere goederen die worden vrijgegeven voor verzending. De goederen kunnen op verschillende manieren worden verpakt: op pallets, in containers, in gaaskooien, in kratten en dozen en andere.

De betreffende eenheid krijgt een unieke identificatie, zodat de volgende informatie op elk moment tijdens het transportproces kan worden opgevraagd:

 • Waar bevindt de unit zich
 • Waar komt de unit vandaan
 • Waar wordt de unit naartoe verzonden

Belangrijk: Een pallet met verschillende goederen die tijdens het transport niet van elkaar worden gescheiden, wordt beschouwd als een enkele eenheid - een pakket.

Verzendunit

Een verzendunit wordt in VDA-Aanbeveling 5002 als volgt gedefinieerd: "Een verzendunit is de kleinste eenheid van goederen die niet vast met andere verbonden is en afzonderlijk als een gesloten volume in de transportketen van de verzender/afzender naar de ontvanger wordt of kan worden behandeld. Wat een verzendeenheid is, wordt bepaald door de afzender/verzender, afhankelijk van de onderliggende eisen van het transport, de behandeling, het type verpakking of het vastzetten van de eenheden."

Colli

Colli (PL) - ook bekend als Kollo/ Collo (SG) of stukgoederen - staat voor de kleinste eenheid van een zending. Dit zijn onderdelen die variëren in grootte en vorm en verkrijgbaar zijn als losse items of verpakkingseenheden.

Een levering bestaat meestal uit verschillende onderdelen. Om deze praktisch te kunnen verzenden, worden ze samengevoegd tot een groter pakket (colli) met behulp van karton of andere verpakkingsopties.

De hoeveelheid colli wordt zowel op de vrachtbrief als op de afleverbon vermeld..

Wetenswaardigheden in context

 • De term stuk in de context van logistiek verwijst altijd naar pakketten van hetzelfde type
 • In de logistiek verwijst stukgoed naar alles wat in één stuk vervoerd kan worden (pallets, containers, kratten, dozen, gaaskooien)
 • De termen verpakte goederen en gegroepeerde goederen worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt
 • Gegroepeerde goederen verwijst naar de combinatie van verschillende eenheidsladingen in een enkel artikel. Het maakt niet uit of de eenheidsladingen hetzelfde of verschillend zijn
 • De termen verpakte goederen en verzendeenheid worden in de praktijk vaak synoniem gebruikt

Transport

Algemene vracht kan worden vervoerd op een grote verscheidenheid aan materieel. Hier volgt een kort overzicht van enkele van de mogelijkheden.

 • Transportwagen
 • Transportkarren
 • Vervoer trolley

Industriële transportvoertuigen

Zodra de pakketten het magazijn hebben verlaten, worden ze verder vervoerd per dieplader, vrachtwagen, vliegtuig of schip.