Doorgaan naar inhoud

Ladingdrager

Houten pallets als ladingdrager

Houten pallet als ladingdrager

Ladingdragers zorgen voor een soepele materiaalstroom en zijn onmisbaar voor het transport van goederen en handelswaren. Overal waar goederen vervoerd moeten worden, zijn onvermijdelijk ladingdragers nodig - van pallets en containers tot gaaskooien, alles wordt hier gebruikt.

Definitie

Een lastdrager is een draagbaar object dat goederen combineert tot een laadeenheid. De lastdrager is gestandaardiseerd volgens DIN 30781. Ladingdragers omvatten het volgende:

Ladingdragers vergemakkelijken de afhandeling van goederen optimaal en verhogen zo de snelheid, de goederenstroom en de efficiëntie van de transportketen.

Soorten

Zu den unterschiedlichen Ladungsträgern zählen Paletten, Gitterboxen, Container, sowie Klein- und Großladungsträger.

Pallets

Pallets worden gebruikt voor het bundelen, opslaan en vooral vervoeren van grote hoeveelheden (stapelbare) goederen of afzonderlijke, zware items. Werkzaamheden met pallets worden uitgevoerd met behulp van industriële voertuigen, zoals palletwagens of stapelaars.

Pallets zijn waarschijnlijk de meest gebruikte ladingdragers. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen (hout, plastic en golfkarton). Ze worden ook gecategoriseerd op basis van hun gebruiksfrequentie (herbruikbaar of wegwerp) en hun circulatietype (ruilsysteem).

Het bekendste pallet is de Europool pallet - gestandaardiseerd volgens EN 13698-1.

 • Afmetingen: 1200 mm x 800 mm x 144 mm (L x B x H)
 • Eigen gewicht: 20 - 24 kg
 • Elf planken, negen blokken, 78 speciale spijkers
 • Bodemoppervlak van 0,96 m²
 • Herbruikbaar

Er zijn echter ook andere soorten pallets die vaak worden gebruikt. Deze zijn:

Er wordt onderscheid gemaakt tussen wegwerppallets en herbruikbare pallets. De eerstgenoemde zijn ontworpen voor eenmalige transportroutes, kunnen eenmalig gebruikt worden en zijn over het algemeen niet erg stabiel. Herbruikbare pallets daarentegen zijn ontworpen voor continu gebruik, worden volgens bepaalde normen gemaakt en zijn robuust. Ze stromen in een uitwisselingssysteem.

Gaaskooien, kunststof GLT en vouwdozen

Naast pallets worden ook vaak gaaskooien gebruikt. Deze bieden speciale bescherming voor de goederen die worden vervoerd. Door hun robuuste metalen constructie zijn ze bijzonder geschikt voor het vervoer van gevoelige goederen.

De gaaskooi is gestandaardiseerd, wordt gebruikt in een ruilsysteem en kan worden gestapeld dankzij de verstelbare hoekbevestigingen. De gaaskooi kan van vier kanten worden opgepakt.

 • Buitenafmetingen: 1240 mm x 835 mm x 970 mm (L x B x H)
 • Binnenafmetingen: 1200 mm x 800 mm x 800 mm (L x B x H)
 • Leeggewicht: 70 kg
 • Gebruiksvolume: 0,75 m³
 • Draagvermogen: 1000 - 1500 kg
 • Draagvermogen: 4400 - 6000 kg
 • Afhankelijk van de fabrikant en kwaliteit kunnen er drie tot 5 units gestapeld worden
 • De halfhoge gaaskooi heeft dezelfde afmetingen als de klassieke gaaskooi. Het enige verschil is de hoogte. De halfhoge gaaskooi is slechts half zo hoog als de klassieke gaaskooi.

  Kunststof GLT- en vouwboxen zijn ongelooflijk licht en gemakkelijk schoon te maken.

  Kunststof GLT en vouwboxen zijn indrukwekkend licht en gemakkelijk schoon te maken. Voorbeelden van kunststof GLT zijn palletcontainers met poten, wielen of lopers met een grondoppervlak van een europallet. De hoogtes variëren. Ze zijn duurzaam, zeer veerkrachtig en stapelbaar.

  Containers

  Containers zijn grote lastdragers die permanent worden gebruikt voor het vervoer van verpakte of onverpakte goederen. Het brutogewicht, het laadvermogen en de buitenafmetingen worden aanbevolen door de ISO en worden ook bepaald door internationale voorschriften. Er zijn verschillende varianten voor verschillende doeleinden.

  De bekendste container is de ISO-container: een gestandaardiseerde stalen container met een grote capaciteit die is ontworpen voor eenvoudig, snel laden en opslaan van goederen. Gecoördineerd en gedefinieerd in ISO-norm 668 door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).

  Kleine ladingdragers

  Kleine ladingdragers - afgekort KLT - ook bekend als kleine ladingdragers, Eurokratten, Eurostandaard containers of Eurostandaard dozen, zijn transport- en opslagkratten die gestandaardiseerd zijn door de VDA. Ze zijn gemaakt van kunststof en hebben vaste kleuren.

   

  De kratten kunnen in meerdere lagen worden gestapeld. De afmetingen zijn zodanig dat vier kratten (600 mm x 400 mm) een europallet bedekken. Er zijn ook opvouwbare modellen verkrijgbaar.

  Kleine ladingdragers

  De ladingdragers worden gebruikt afhankelijk van de grootte, het gewicht en de aard van de goederen, en welke industriële trucks beschikbaar zijn voor transport.

   • Pallets zijn geschikt voor de collectieve opslag van kleine onderdelen of voor grote, zware afzonderlijke onderdelen.
   • Gaaskooien worden vaak gebruikt voor gevoelige goederen.
   • Kleine ladingdragers zijn geschikt voor kleine onderdelen.
   • Containers bieden veel ruimte voor het vervoeren of opslaan van grote goederen of verzamelde kleine goederen.

  De ladingdragers worden in alle industrieën en sectoren gebruikt vanwege hun grote praktische bruikbaarheid en aanpassingsvermogen.