Doorgaan naar inhoud

Palettierung

Verstekstapelen op pallets

Verstek stapelen van goederen op pallets

Palletiseren is de technische term voor het laden van een pallet. De verpakkingen moeten zo gestapeld worden dat ze zo stabiel mogelijk zijn en niet buiten de pallet uitsteken. Dit zorgt voor veilig, voorzichtig en ruimtebesparend transport en gemakkelijke integratie in opslagsystemen.

Korrekte Palettierung

Alleen het correct stapelen van de dozen op de afzonderlijke pallets zorgt voor stabiliteit tijdens het transport. Professioneel palletiseren zorgt onder andere voor stabiel stapelen, optimaal gebruik van de ruimte op de pallet en in de vrachtwagen en het magazijn, en goederen zonder transportschade.

Er zijn steeds meer fabrikanten die hun transportverpakkingen aanpassen aan de afmetingen van Europallets om de verpakkings- en transportkosten te verlagen. Dozen en kratten met gedeeltelijke afmetingen van de standaard pallet afmetingen van 1.200 x 800 mm maken een optimaal gebruik van de ruimte op het transportpallet mogelijk. Door verpakkingen te gebruiken die bij de pallet passen, kunnen de goederen gemakkelijker veilig op het transportpallet worden gestapeld.

Verpakkingstechnieken

De volgende verpakkingstechnieken hebben de voorkeur voor palletiseren:

 • Kolomstapeling: Verpakkingen gelijkmatig naast elkaar en op elkaar gestapeld (meerdere verpakking torens naast elkaar op een pallet, bij wijze van spreken)
 • Verstekstapeling: Verspringend stapelen van dozen (vergelijkbaar met een bakstenen muur)
 • Spiraalstapeling: Veilig palletiseren van zakken door de pallet na elke laag 90° te draaien

Verstekstapelen vereist ervaring, maar deze techniek biedt aanzienlijk meer stabiliteit en komt de transportveiligheid ten goede. Als de verpakkingen niet zonder tussenruimten op het pallet passen, moeten de vrije ruimten naar binnen worden gecentreerd en opgevuld met geschikt materiaal.

Umgang mit Überständen

Als de afmetingen van de verpakte goederen verstekte palletising onmogelijk maken, moeten uitsteeksels worden geaccepteerd. Het volgende is dan van toepassing:

 • De pallet moet gecentreerd zijn onder de pakketten, de overhangen moeten aan alle kanten gelijk zijn.
 • Pallets met overhang moeten worden aangekondigd bij de logistieke partners, zodat de vereiste opslagruimte kan worden geboden.

Fouten tijdens het palletiseren

Als een pallet niet goed verpakt is, kan er verzakking of vervorming van de lading optreden. De vaak gebruikte krimpfolie biedt niet voldoende weerstand om palletiseer fouten te compenseren. Inzakkingen leiden tot ernstige transportschade, terwijl pallets met vervormde ladingen niet aan de gebruikelijke afmetingen voldoen en onnodig veel transport- en opslagruimte innemen. De typische problemen omvatten:

 • Laterale instorting door verschoven pakketten
 • Het ontstaan van ruimte met toenemende afstanden tussen de verpakkingen in hogere lagen
 • Uitpuilende contouren als gevolg van "naar buiten geduwde" verpakkingen in het middelste verpakkingsgebied

Alleen de juiste palletisering van elke laag en het uiteindelijke professionele vastzetten kunnen deze problemen voorkomen.

Hulpmiddelen voor machinaal palletiseren

In kleine bedrijven of bij het verzamelen van verschillende goederen op een pallet (bijv. voor verschillende supermarktfilialen), wordt het palletiseren vaak met de hand gedaan. Industriële bedrijven laden meestal alleen individuele pallets met één of slechts enkele verschillende producten. Dit proces kan uitstekend geautomatiseerd worden. Hiervoor zijn de volgende hulpmiddelen en apparaten beschikbaar:

 • Palletlaadstations plaatsen een hele stapel goederen op het pallet en zorgen voor een aanzienlijke tijdsbesparing in vergelijking met andere oplossingen. Deze technologie kan worden gebruikt voor zeer compacte stapels.
 • Lagen palletiseerders combineren de geleverde pakketten in het juiste formaat tot een laag en plaatsen ze op het pallet. Hierdoor kunnen verschillende producten automatisch op één pallet worden gecombineerd, mits de afmetingen van de dozen geschikt zijn.
 • Palletiseerrobots zijn bijzonder flexibel, omdat de verschillende verpakkingspatronen geprogrammeerd kunnen worden, die de grijparm snel en tot op de millimeter nauwkeurig uitvoert.
 • Lineaire robots bereiden automatisch een lege pallet voor en laden deze volgens het gewenste patroon. Deze machines zijn ideaal voor grote hoeveelheden goederen met een consistent laadpatroon.
 • Aanvullende componenten zoals pallet aanvoerders en pallet uitlijners ondersteunen het soepele verloop van geautomatiseerd palletiseren.