Doorgaan naar inhoud

Welke olie voor palletwagens?

hubwagenöl

Olie bijvullen in een palletwagen

De hydraulische olie wordt gebruikt voor het glijvermogen van de hefzuiger en zorgt voor de overdracht van drukenergie, de smering van alle hydraulische onderdelen en bescherming tegen corrosie. Er zijn talloze soorten olie en bij het gebruik ervan moet u met een aantal zaken rekening houden.

Olie en palletwagens

Hydraulische oliën die voldoen aan DIN 51524 - de DIN-etikettering voor smeermiddelen - worden gebruikt bij de productie van palletwagens. De exacte aanduiding van de olie vindt u in de gebruiksaanwijzing van de industriële transportvoertuigen. DIN 515214 hydraulische oliën zorgen voor een goede werking van het pompsysteem.

Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen de volgende oliën:

 • Hydraulische olie DIN 51524-1 HL
 • Hydraulische olie DIN 51524-2 HLP
 • Hydraulische olie DIN 51524- 3 HVLP
 • Hydraulische olie DIN 51524-2 HLP-D
 • Bio hydraulische olie HETG
 • Bio hydraulische olie HEES

Welke olie voor welke palletwagen?

In principe moet de olie die zich al in het hydraulische systeem bevindt, altijd worden bijgevuld. In de gebruiksaanwijzing staat om welke olie het gaat.

Als het nodig is, kan de olie in een voertuig ook volledig worden afgetapt en opnieuw met nieuwe olie worden gevuld. Het is echter belangrijk om de juiste olie te gebruiken. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende oliën en hun respectievelijke toepassingsgebieden.

Olie wordt gekozen afhankelijk van het toepassingsgebied van een palletwagen. Normaal gesproken worden hydraulische oliën van hogere kwaliteit gebruikt in palletwagens met uitgebreide functies en/of eigenschappen.

 • De hydraulische olie in overeenstemming met DIN 51524-2 HLP, een olie met een hogedrukadditief, is ontworpen voor bijvoorbeeld hoge temperaturen en hoge druk. De olie heeft ook een verhoogde weerstand tegen veroudering. Ze worden gebruikt bij een druk tot en zelfs boven 200 bar. Ze zijn bestand tegen de klassieke thermische belastingen.
 • De hydraulische olie conform DIN 51524-3 HVLP bevat actieve stoffen voor bescherming tegen corrosie, weerstand tegen veroudering en ook actieve stoffen die slijtage door schuren in het gemengde wrijvingsgebied verminderen en het viscositeit-temperatuurgedrag verbeteren. Kortom: deze oliën zijn ook bestand tegen grote temperatuurexpansies.
 • De hydraulische olie in overeenstemming met DIN 51524-1 HL is een conventionele olie en wordt gebruikt voor de meeste palletwagens zoals de laagheffende palletwagen, stapelaar, schaar palletwagen of de weegpalletwagen. HL oliën zijn gemengd met actieve ingrediënten die zorgen voor een verhoogde corrosiebescherming en een hoge weerstand tegen veroudering. Ze zijn bestand tegen drukken tot 220 bar en zijn voldoende voor klassieke thermische belastingen.
 • HLPD oliën verhogen de corrosiebescherming, de weerstand tegen veroudering en de detergentadditieven.
 • Bio hydraulische oliën worden geproduceerd voor gebruik in biologisch kritische omgevingen (bosbouwwerkzaamheden, werkzaamheden in waterbeschermingsgebieden of in de bergen). De oliën zijn biologisch afbreekbaar en bestaan meestal uit plantaardige oliën.

Omwille van de verschillende oliën en hun eigenschappen is het verstandig om na te denken over het gebruik van de palletwagen voordat u deze koopt. Conventionele hydraulische olie zal volstaan voor klassieke toepassingen, maar voor gebruik in diepvriesomgevingen of andere omstandigheden is meestal een speciale olie nodig.

Waarvoor dient olie?

Hydraulische oliën zijn nodig voor het glijvermogen van de zuiger. Ze zorgen voor de overdracht van druk energie, de smering van alle hydraulische onderdelen en bescherming tegen corrosie.

Nauwkeuriger gezegd: de hydraulische olie brengt de druk van de hydraulische cilinder over op de hefcilinder van de palletwagen. Hierdoor wordt deze in beweging gezet. Aangezien hydraulische olie niet samendrukbaar is, brengt deze het vuil rechtstreeks van de pomp naar de hefinrichting over. Als er te weinig olie is, kan de druk niet voldoende worden overgebracht, waardoor de vork van de heftruck niet meer omhoog komt.

Tussen haakjes: omdat er nauwelijks redenen zijn om de olie te laten opraken, hoeft de olie zelden bijgevuld te worden. Toch zijn er een paar punten die cruciaal zijn voor olieverlies en goed zijn om te weten:

 • Als de palletwagen op een hellend vlak staat of kantelt, kan dit tot olieverlies leiden
 • Lekkende afdichting hulzen op de zuiger zijn tekenen van slijtage en veroorzaken olieverlies
 • Algemene lekken in het systeem laten bijvoorbeeld lucht door - die moet worden verwijderd!

Eisen voor hydraulische oliën

Hydraulische oliën moeten goede smerende eigenschappen, hoge weerstand tegen veroudering en hoge bevochtigings- en hechtingseigenschappen hebben.

.

Net zo belangrijk zijn een hoog vlampunt en een laag uitstroompunt.

 • Volgens DIN V 14011 is het vlampunt van een stof de laagste temperatuur waarbij zich boven een stof een ontvlambaar damp-luchtmengsel kan vormen.
 • Volgens DIN 51597 is het vloeipunt van een vloeibaar product de temperatuur waarbij het na afkoeling nog vloeit.