Doorgaan naar inhoud

Distributiemagazijn

Palletstellingen met goederen

Palletstellingen in het distributiemagazijn

Een distributiemagazijn is een centraal onderdeel van de toeleveringsketen van een bedrijf en wordt gebruikt om producten op te slaan, te verwerken en te distribueren naar verschillende bestemmingen. Het fungeert als een interface en functioneert alleen binnen een logistiek netwerk. Het houdt zich voornamelijk bezig met het verwerken en vervullen van orders door middel van de ontvangst, tussentijdse opslag en verdere distributie van goederen. Dit organiseert en behandelt de materiaalstroom tussen fabrikant en klant. Ze spelen daarom een cruciale rol in het optimaliseren van toeleveringsketens en zorgen ervoor dat klanten efficiënt bevoorraad worden.

Functies van een distributiemagazijn

De belangrijkste functie van een distributiemagazijn of distributiecentrum, goederendistributiecentrum of logistiek centrum is het vervoeren van producten tussen fabrikanten en klanten. Dit omvat verschillende taken zoals het ontvangen van goederen, opslag, orderverzamelen, verpakken en verzenden naar eindklanten of detailhandelslocaties. Daarom hebben ze een grote product inventaris, zodat de bestelling snel kan worden verwerkt en zonder vertraging bij de klant kan worden afgeleverd, ongeacht de grootte.

Voordelen van een distributiemagazijn

Het gebruik van distributiemagazijnen biedt verschillende voordelen voor bedrijven in de logistieke sector. Deze omvatten:

 • Verbeterde efficiëntie: distributiemagazijnen maken efficiënt beheer en sorteren van goederen mogelijk. Door centrale opslag en distributie kunnen bedrijven hun supply chain stromen optimaliseren en knelpunten minimaliseren.
 • Kostenbesparingen:een gecentraliseerd distributiecentrum maakt het mogelijk om goederenstromen te bundelen, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen. Dit omvat lagere verzendkosten, lagere voorraden en efficiëntere transportroutes.
 • Snellere levertijden: bedrijven kunnen hun levertijden aanzienlijk verkorten. Dit is vooral belangrijk in e-commerce en voor bedrijven die snelle leveringen aan klanten moeten garanderen.
 • Inventarisbeheer: distributiemagazijnen maken nauwkeurig inventarisbeheer mogelijk, wat leidt tot minder te grote voorraden en tekorten. Het gebruik van technologieën zoals barcodescanning en RFID draagt bij aan de nauwkeurigheid van het volgen van de inventaris.
 • Kwaliteitscontrole: producten kunnen in het distributiemagazijn aan kwaliteitscontrole worden onderworpen om ervoor te zorgen dat alleen foutloze goederen naar klanten worden verzonden.

Uitdagingen en oplossingen

Hoewel distributiecentra veel voordelen bieden, komen ze ook met uitdagingen. De meest voorkomende uitdagingen zijn onder andere:

 • Klantvereisten:toenemende klantverwachtingen voor snelle leveringen en transparante tracking van zendingen vereisen een constante aanpassing van de distributieprocessen.
 • Kostenbeheer:het optimaliseren van de magazijnkosten met behoud van efficiëntie vereist zorgvuldige planning.
 • Arbeidstekort:het werven en behouden van gekwalificeerd magazijnpersoneel kan een uitdaging zijn.
 • Technologische integratie: naadloze integratie van magazijnbeheer systemen en automatisering technologieën vereist expertise.
Hoge initiële investering:
  het bouwen en opzetten van een distributiemagazijn vereist een aanzienlijke financiële investering, inclusief magazijn infrastructuur, automatiseringssystemen en technologie.

Oplossingen voor deze uitdagingen zijn onder andere investeren in training voor werknemers, implementeren van geavanceerde technologieën en nauw samenwerken met leveranciers en partners. De beslissing om een distributiecentrum te gebruiken hangt af van verschillende factoren, zoals bedrijfsdoelstellingen, productassortiment en geografisch bereik. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen om de best mogelijke oplossing voor de individuele eisen van een bedrijf te vinden.

Opslagsystemen in het distributiecentrum

In distributiecentra ligt de nadruk op snel en efficiënt werken, daarom worden er verschillende opslagsystemen gebruikt, waaronder palletstellingen en doorrolstellingen:

 • Palletstellingen: palletstellingen worden veel gebruikt in distributiecentra, ideaal voor locaties met voldoende ruimte en mechanische opslag van pallets door vorkheftrucks, orderverzameltrucks of stapelaars. Door de directe toegang tot de laadeenheden zijn ze gemakkelijk te vinden en te laden/lossen, en het systeem is in hoge mate aanpasbaar.
 • FIFO doorrolstellingen: voor ruimtebesparende, efficiënte opslag in distributiecentra biedt doorrolstellingen een dynamische oplossing waarbij gepalletiseerde producten op hellende rollenbanen worden verplaatst. Bovenal zorgt het systeem op basis van het FIFO-principe ervoor dat producten worden verwijderd in de volgorde waarin ze zijn opgeslagen en is het uitgerust met veiligheidsvoorzieningen.
 • Geautomatiseerde opslagsystemen: geautomatiseerde systemen, waaronder satellietwagens en opslag- en ophaalmachines, maken autonoom ophalen, laden en lossen van goederen mogelijk. Van halfautomatische oplossingen zoals de AR Shuttle tot volledig geautomatiseerde systemen, ze bieden ruimte- en tijd optimalisatie.

Magazijnbeheersystemen

Warehouse management systemen (WMS) spelen een cruciale rol in distributiecentra. De softwaretoepassingen maken de controle en bewaking van alle magazijnprocessen mogelijk. De functies van een WMS omvatten daarom:

 • Inventaris bijhouden: maakt nauwkeurig bijhouden van alle producten in het magazijn mogelijk, vanaf hun aankomst tot aan hun levering.
 • Inventarisbeheer: helpt voorraadniveaus te optimaliseren door knelpunten te verminderen en te grote voorraden te minimaliseren.
 • Het orderverzamelen: ondersteunt het verzamelproces door de meest efficiënte manieren voor te stellen om producten te verzamelen.
 • Verpakken en verzenden: zorgt voor een efficiënte afhandeling van verpakkings- en verzendingsprocessen, inclusief de selectie van de beste dienstverleners voor verzending.
 • Rapportage en analyses: biedt inzicht in de prestaties en efficiëntie van het magazijn door middel van rapportage en gegevensanalyse.

Orderverzameltechnologieën voor distributiemagazijnen

Orderverzameltechnologie voor goederendistributiecentra, die het efficiënt lezen, registreren en invoeren van informatie mogelijk maakt, is een basisvoorwaarde voor de gewenste en vooral tijdige levering van klantenorders. Verschillende orderverzamelmethoden hebben hun eigen voor- en nadelen. Kies de juiste oplossing voor uw distributiemagazijn op basis van uw vereisten.

 • Pick-by-paper: traditionele methode waarbij de orderverzamelaar een geprinte picklijst gebruikt en handmatig items afvinkt.
 • Pick-by-Tablet: een moderne versie waarbij tablets worden gebruikt om handmatige nabewerking in het systeem te vermijden.
 • Pick-by-voice: vereist uitgebreide Wi-Fi-beschikbaarheid in het magazijn en een magazijnbeheersysteem.
 • Pick-by-Light / Put-to-Light: gebruikt lichtsignalen om orderverzamelaars te begeleiden.
 • Pick-by-Scan / Pick-by-MDE (mobile data capture): kosteneffectieve oplossing op basis van barcodes.
 • Pick-by-RFID (Radio-Frequency Identification): maakt gebruik van RFID-technologie voor efficiënt en foutloos orderverzamelen.
 • Pick-by-Vision: maakt gebruik van smart glasses of head-mounted displays (HMD's) voor orderverzamelen.

Toekomstige innovaties

De toekomst van distributiemagazijnen zal worden gekenmerkt door technologische vooruitgang en veranderende eisen van klanten. Bedrijven zullen steeds meer investeren in technische ontwikkelingen om concurrerend te blijven. Ze zullen ook bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie en nauwkeurigheid. Deze innovaties omvatten:

 • Automatisering: het gebruik van robots en geautomatiseerde opslag- en orderverzamelsystemen verhoogt de snelheid en precisie van magazijnprocessen.
 • IoT (Internet of Things): het koppelen van apparaten en sensoren maakt real-time monitoring van magazijnvoorraden en -condities mogelijk.
 • Kunstmatige intelligentie (AI): AI-algoritmen optimaliseren de routeplanning, het voorraadbeheer en het voorspellen van veranderingen in de vraag.
 • Data analytics: Het analyseren van grote hoeveelheden gegevens helpt bij het identificeren van trends en patronen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

Daarnaast zal de integratie van duurzaamheidspraktijken in distributieprocessen ook steeds belangrijker worden naarmate bedrijven proberen op een meer milieuverantwoorde manier te handelen.