Doorgaan naar inhoud

Industriële pallets

Industriële pallets van hout

Industriële pallets van hout

De industriële pallet biedt de juiste eigenschappen voor veeleisende toepassingen in de industriële logistiek. In de regel zijn dit pallets die zijn vervaardigd in overeenstemming met DIN 15146. De meeste industriële pallets verschillen van de Europallets alleen in de grotere breedte van 200 mm.

Definitie

Industriële pallets zijn meestal gestandaardiseerd volgens DIN 15146 en hebben in dit geval afmetingen van 1.200 x 1.000 mm. Hierdoor zijn ze 200 mm breder dan de Euro pallet. Sommige bedrijven gebruiken ook niet-gestandaardiseerde industriële pallets in de productieomgeving. Ze worden zowel als eenmalige als herbruikbare constructies gebruikt. Ze worden gewoonlijk ontworpen als 4-wegpallets, die de palletwagen van alle vier de kanten kan oppakken. Als het een EPAL industriepallet is, kan deze in de Europool uitgewisseld worden.

In principe kunnen er drie soorten industriële pallets worden onderscheiden:

 • Inwisselbaar in de Europool
 • Niet inwisselbaar in de Europool
 • Retourneerbare pallets bewaakt door EPAL

EPAL is de Europese Pallet Association, die het beschermde EPAL-merk toekent aan houten pallets die voldoen aan de voorschriften voor Euro Pool-pallets. In veel gevallen hebben bedrijven hun eigen pool waarin ze zelf het meervoudig gebruik van herbruikbare pallets organiseren.

Eigenschappen

DIN 15146 specificeert EPAL industriële pallets met verschillende afmetingen, die van verschillende materialen zijn gemaakt. Er is altijd een bepaalde mate van variabiliteit met betrekking tot het ontwerp, bijvoorbeeld wat betreft draagvermogen en hoogte.

Afmetingen

De volgende afmetingen zijn gebruikelijk voor industriële pallets:

Aanduiding Afmetingen Gewicht Draaglast
EPAL industriële pallet 2 (pallet met basisframe) 1200 x 1000 x 162 mm Over 35 kg 1250 - 1500 kg dynamisch / 4500 kg statisch
EPAL industriële pallet 3 (pallet met 3 lopers) 1200 x 1000 x 144 mm Over 30 kg 1250 - 1500 kg dynamisch / 4500 kg statisch
Eénmalige industriële pallet 1200 x 1000 mm; hoogte variabel variabel variabel

Materiaal

Robuustheid is de belangrijkste eigenschap van industriële pallets. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om massieve machineonderdelen of andere zware goederen te vervoeren. In de praktijk gebruiken fabrikanten verschillende materialen voor de productie. De pallets bestaan uit bodemplanken, dwarsbalken en bovenplanken. Deze hoeven niet per se van hardhout te zijn; voldoende stabiel zachthout kan ook worden gebruikt. Houtsoorten zoals grenen kunnen als hardhout worden gebruikt.

Voordelen en nadelen

De pallets bieden specifieke voor- en nadelen voor gebruik in de industrie.

Voordelen

De industriële pallet biedt de volgende voordelen in praktisch gebruik:

 • Robuuste constructie
 • Makkelijke aanpassing van industriële processen dankzij EPAL-standaardisatie
 • Groter dan Euro-pallets

Nadelen

De standaardisatie heeft ook nadelen:

 • Relatief duur
 • Niet geschikt voor eenmalig gebruik
 • Niet bedoeld voor export of container gebruik
 • Geen optimaal gebruik van laadruimte op vrachtwagens
 • Geen individuele palletoplossing
 • Er is in heel Europa steeds minder bereidheid tot uitwisselen in de Europool
 • Gebruik in de Europool betekent kosten voor reparaties, diefstal en totale schade

Toepassingen

Dankzij hun stevige ontwerp zijn industriële pallets ideaal voor gebruik in de machine- en installatiebouw. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in geautomatiseerde opslag- en transportsystemen. Een ander toepassingsgebied is het verpakken van halffabrikaten.

Het gebruik hoeft niet noodzakelijk beperkt te zijn tot de industrie. Dankzij hun stabiele constructie zijn industriële pallets nuttig voor elk transport van zware goederen.

 

Alternatieven

De industriële pallet is niet altijd de beste oplossing, zelfs niet voor industrieel gebruik. Voor eenmalig gebruik of voor exportopdrachten gebruiken sommige fabrikanten liever speciale pallets of wegwerppallets. Dit geldt in gevallen waar de robuustheid van de pallet niet van cruciaal belang is.

 

Vergeleken met industriële pallets zijn speciale pallets vooral interessant omdat ze oplossingen op maat mogelijk maken. Door ze specifiek op de gewenste toepassing af te stemmen, bereiken afnemers een betere prijs-prestatieverhouding.

Vergeleken met industriële pallets zijn speciale pallets bijzonder interessant omdat ze oplossingen op maat mogelijk maken.