Doorgaan naar inhoud

Houten pallets

Gestapelde houten pallets

Gestapelde houten pallets

Houten pallets spelen een belangrijke rol bij het transport van goederen en zijn hier bijzonder wijdverspreid. Afhankelijk van het soort producten dat moet worden opgeslagen of vervoerd, worden er verschillende soorten houten pallets gebruikt, elk met hun eigen specifieke eigenschappen.

Inhaltsverzeichnis
  1. Eigenschappen
  2. Types
  3. Alternatieven

Eigenschappen

Houten pallets zijn transportmiddelen gemaakt van harde of zachte houtsoorten in het standaardformaat 80 x 120 cm. Er worden ook veel andere formaten gebruikt. De bijzonder wijdverspreide houten pallets kunnen tegen lage kosten en met weinig moeite worden geproduceerd en hebben voordelen voor transport dankzij hun relatief lage gewicht. Ze kunnen in vrijwel alle opslagsystemen worden gebruikt.

Vurenhout wordt meestal gebruikt voor transportpallets omdat dit hout snel droogt. Beuken heeft een iets langere droogtijd. Om vocht uit vers hout te verwijderen, voeren fabrikanten een warmtebehandeling uit. Dit vermindert zowel het gewicht als de schimmelaantasting en verhoogt tegelijkertijd de sterkte van het materiaal.

Types

De volgende vijf modellen zijn bepalend voor de productie van houten pallets. De meeste houten pallets die in de praktijk worden gebruikt, zijn een van deze types:

Type 1

Type 1 is het meest gebruikte model. Het kan in vrijwel alle opslagsystemen gebruikt worden en dus ook in geautomatiseerde magazijnen. Het is cruciaal dat de loopwagens verticaal op de dwarsbalken van de legborden, rolbanen of geleiderails rusten om voor de nodige stabiliteit te zorgen. Hantering is mogelijk met elk type stapelaar und palletwagen

In Europa zijn er gestandaardiseerde houten pallets van dit type, de Euro-pallets, die altijd dezelfde eigenschappen hebben. De bedrijven kunnen zich hier optimaal aan aanpassen.

Type 2

Houten pallets type 2 worden gebruikt voor opslag in conventionele stellingen of in compacte stellingen. Ze zijn ook compatibel met push-back stellingen en pallet shuttles. Dit type is minder geschikt voor dynamische systemen zoals stellingen met magazijnkranen en kan niet worden gebruikt met automatische rollenbanen. De pallets kunnen niet met vorkheftrucks worden gehanteerd.

Type 3 en 4

De pallets van dit type zijn geschikt voor conventionele en compacte stellingen en voor pushback stellingen. Ze kunnen ook worden gebruikt met de Pallet Shuttle, maar niet in dynamische stellingen of pushback systemen met wielen.

Type 5A en 5B

Type 5 pallets staan ook bekend als halve pallets, omdat ze maar half zo groot zijn als standaard pallets. Ze worden meestal gebruikt in de distributiesector met hoge verkoopcijfers. Door hun formaat zijn ze gemakkelijker te verdelen op verkooppunten, bijvoorbeeld in supermarkten. Dwarsbalken zijn nodig voor opslag in normale stellingen. Alleen type 5A is geschikt voor doorrolstellingen. Voor alle andere toepassingen in stellingen kunnen de halve legborden paarsgewijs geplaatst worden op Europallets in gestandaardiseerde afmetingen.

Holzpalette-Maße

Alle beschikbare afmetingen van de vijf verschillende typen staan in de onderstaande tabel:

Type Lengte in mm Diepte in mm
Type 1 1.200mm 800/1000/1200mm
Type 2 1200mm 800/1000/1200mm
Type 3 und 4 1200mm 1000/1200mm
Type 5A 800mm 600mm
Type 5B 600mm 800mm

Alternatieven

Niet alle houten pallets zijn genormaliseerd. Terwijl de Euro pallet een standaard vastlegt met betrekking tot de afmetingen, houtsoorten en spijkers en de vormen van de pallets, zijn er alternatieven die hiervan afwijken.

In het geval van pallets die afwijken van de norm, is er geen garantie dat ze kunnen worden gebruikt in stellingen. Kleine afwijkingen in de afmetingen en het ontwerp betekenen al snel dat ze bijvoorbeeld niet in geautomatiseerde magazijnen kunnen worden gebruikt.

 

Niet-gestandaardiseerde houten pallets

Niet-gestandaardiseerde houten pallets bieden daarentegen de mogelijkheid om individuele vereisten te implementeren die geen van de Euro-pallets dekt. Alternatieven van geperst hout bieden ook kostenvoordelen.