Doorgaan naar inhoud

Transporttechniek

Transporttechniek

Transporttechniek: rollenbanen voor stukgoed

Als subdiscipline van werktuigbouwkunde houdt transporttechniek zich bezig met manieren en middelen om goederen te transporteren. Dit omvat conceptualisatie, ontwerp, planning en implementatie.

Definitie

Transporttechniek houdt zich bezig met het bedenken, ontwerpen, plannen en implementeren van transportsystemen die gebruikt kunnen worden om goederen en koopwaar te transporteren. Het is essentieel voor de materiaalstroom in bedrijven, omdat het dit in de eerste plaats mogelijk maakt.

In engere zin verwijst transporttechniek vooral naar de technologie die gebruikt wordt om goederen te transporteren: Palletwagens, vorkheftrucks, kranen, karren, wagens, transportbanden en nog veel meer. Het maakt deel uit van intralogistiek - d.w.z. interne bedrijfslogistiek.

Functie

Enerzijds zorgt transporttechniek ervoor dat goederen langs de route van verschillende arbeidsprocessen getraceerd en gelokaliseerd kunnen worden en niet verloren raken - de zogenaamde procesorganisatie. De bovengenoemde werkprocessen omvatten bijvoorbeeld de productie, verwerking en distributie van goederen. Tijdens deze processen moeten goederen worden uitgegeven, geleverd, opgeslagen of verzameld. Aan de andere kant vereisen deze activiteiten speciale transporttechnologie die transport in de eerste plaats mogelijk maakt - transporttechniek in de zin van transporteurs. In het algemeen kan dit gebied ook logistiek worden genoemd.

Middelen, machines, technologieën

Transporttechniek beslaat vele gebieden en biedt een groot aantal opties voor intern transport. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen geautomatiseerde, semi-geautomatiseerde en handmatige transporttechnologie. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen continue transportbanden en discontinue transportbanden.

Handmatige systemen worden gebruikt wanneer goederen eenmalig of op onregelmatige tijden worden getransporteerd. Rollenbanen worden hier vaak gebruikt - bijvoorbeeld voor orderverzamelen. Er zijn:

 • Lichte rollenbanen
 • Zwaarlast rollenbanen
 • Kleine rollenbanen
 • Schaarrollenbanen

Geautomatiseerde en halfgeautomatiseerde systemen zorgen voor een efficiëntere werking en dus een hogere kosteneffectiviteit. De veiligheid wordt ook gegarandeerd door hoge normen. Deze systemen omvatten bijvoorbeeld hefplatforms, hefstations en sorteersystemen. In aanvulling op het grote productassortiment zijn ook ontwerpen op maat mogelijk.

Continu transportbanden zijn transportbanden die de getransporteerde goederen zonder onderbreking verplaatsen - alle soorten rupsbanden en wielen en andere individuele transportbanden, zoals triltransporteurs.

Niet-continu werkend transport zijn transportmiddelen die goederen onregelmatig en niet geklokt verplaatsen. Hieronder vallen trolleys, transportwagens, vorkheftrucks, palletwagens, kranen en nog veel meer.

De basistransporttechnologieën omvatten opslag- en ophaalmachines, shuttlesystemen en industriële transportvoertuigen:

 1. Stacker kranen - afgekort SRM's - worden gebruikt voor het verplaatsen en invoeren van goederen in hoogbouwmagazijnen. Een verticale railgeleider wordt gebruikt om goederen snel omhoog en omlaag te verplaatsen, met grote gewichten, hoge acceleratie en sterk remmen.
 2. Shuttle-systemen werken op een horizontale railgeleiding met goederen die weinig gewicht hebben.
 3. Industriële transportvoertuigen zijn de meest gebruikte transportmiddelen in de industrie en zijn ook zeer populair en betrouwbaar: palletwagens en vorkheftrucks zijn er in verschillende uitvoeringen. Palletwagens bieden een hele reeks modellen voor elk doel.

Onderdelen van transporttechniek

Naast de grote, overkoepelende categorieën zijn er ook kleine componenten die een aanzienlijke bijdrage leveren aan het vervoer van goederen. Hier volgt een kort overzicht:

 • Touwen, katrollen, touwschijven, touwtrommels, tractieschijven
 • Kettingen, riemen, banden
 • Wielen, rails
 • Laadhaken, tangen, klemmen, grijpers