Doorgaan naar inhoud

Draagarmstellingen

De term draagarmstellingen verwijst naar stellingen die worden gebruikt om lange goederen, ringvormige goederen en panelen of schijven veilig en overzichtelijk op te slaan. Draagarmstellingen zijn verkrijgbaar met eenzijdige of tweezijdige toegang.

Inhoudsopgave
 1. Structuur en draagvermogen
 2. Voordelen en nadelen
 3. Soort montage
 4. Toegang

Structuur en draagvermogen

Draagarmstellingen worden gecategoriseerd als stellingen voor zwaar gebruik. Net als andere stellingen voor lange goederen worden ze gebruikt voor het opslaan van goederen met een overlengte: stroken, panelen, latten, buizen en andere artikelen.

Draagarmstellingen bestaan uit een robuust frame waaraan de armen horizontaal zijn bevestigd. Deze zijn ideaal uitgerust met afrolbeveiliging. De zogenaamde draagarmen dienen als ondersteuning voor horizontaal opgeslagen goederen of als verdeler voor verticaal opgeslagen goederen. Ze fungeren ook als houder voor legborden.

Draagvermogen: draagarmstellingen zijn ontworpen voor zware lasten. Daarom zijn bijna alle onderdelen van de stellingen gemaakt van stevig staal of plaatstaal, inclusief de verbindingen tussen de draagarmen en de romp van de stelling. Bovendien hebben de rekken een poedercoating, waardoor ze nog robuuster zijn tegen stoten, schokken of weersinvloeden van buitenaf. Bij het kopen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen schapsbelasting en vloerbelasting; in dit geval de armbelasting en de staande belasting.

 • Armbelasting: belastbaarheid van een arm; afhankelijk van de totale capaciteit van de draagarmen op het betreffende niveau
 • Standbelasting: Maximaal draagvermogen van een staander

Voordelen en nadelen

Draagarmstellingen zijn ideaal voor de veilige en georganiseerde opslag van zware, lange en omvangrijke ladingen. Het voordeel is dat hoge draagvermogens kunnen worden bereikt (~ 630 kg/arm). De ladingen worden ook beveiligd door afrolbeveiliging. Een ander voordeel is de gemakkelijke toegang tot de goederen. De stellingen kunnen ook flexibel worden gebruikt:

 • Gebruik van dubbelzijdige rekken als ruimteverdeler
 • Installatie van enkelzijdige rekken aan de wand
 • Individuele specificatie met betrekking tot de opstelling van draagarmen
 • Veranderingen in de opstelling van de draagarmen mogelijk
 • Bruikbaar op grote hoogtes - dankzij vloerbevestiging

De nadelen van draagarmstellingen zijn enerzijds de grote hoeveelheid ruimte die nodig is - vanwege de uitstekende draagarmen en het uitnemen van goederen - en anderzijds de beperkte bruikbare opslaggoederen.

 • Alleen geschikt voor goederen die ongevoelig zijn voor vuil of andere externe factoren (open opslag)
 • Beperkte automatiseringsmogelijkheden
 • Ontwerp staat alleen de LIFO opslagstrategie toe

Type montage

Draagarmstellingen zijn verkrijgbaar met direct aangelaste armen of als combinatie van insteek- en schroefmontage.

Gelaste draagarmen bieden het voordeel dat ze voorgemonteerd zijn en snel en eenvoudig op te bouwen. Ze zijn ook erg stabiel. Het nadeel is dat ze na levering niet meer op maat gemaakt kunnen worden.

Met gelaste draagarmen zijn ze zeer stabiel.

Met plug-in schroefmontage is de montage relatief eenvoudig. Het kan ook op elk moment worden uitgebreid en flexibel worden aangepast. Dit type montage biedt een grote stabiliteit en ook een grote flexibiliteit wat betreft het aantal en de hoogte van de rekken. De nadelen zijn dat je de montage zelf moet uitvoeren en dat eventuele ombouw erg tijdrovend is.

Toegang

Draagarmstellingen kunnen aan één of beide zijden worden gemonteerd en zijn geschikt voor machinale en handmatige orderverzamelen.

Het voordeel van enkelzijdige draagarmstellingen met L-vormige staanders voor enkelzijdige toegang is dat ze erg stabiel zijn, mits ze met de achterwand aan een muur worden bevestigd. Ze hebben dus relatief weinig ruimte nodig, maar zijn ook minder veerkrachtig dan dubbelzijdige draagarmstellingen.

Dubbelzijdige draagarmstellingen met T-staanders voor toegang vanaf beide zijden vereisen meer ruimte. Ze bieden echter ook meer opslagruimte per draagarmstelling.